Επιλογή Σελίδας

weather 29°C / 85°F Άγιος Νικόλαος

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Λασίθι

Στο ανατολικό άκρο της Κρήτης βρίσκεται ο Νομός Λασιθίου, ένας τόπος μεγάλης ομορφιάς και πολλών αντιθέσεων, με κάποια από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά σημεία του νησιού και κάποια από τα πιο αυθεντικά και αλώβητα από τον υπερτουρισμό. Πρωτεύουσα του Νομού είναι ο Άγιος Νικόλαος, ιδιαίτερα γνωστός για την γραφική του λίμνη, που ενώνεται με τη θάλασσα με ένα στενό κανάλι, και για τον παραλιακό του δρόμο, που είναι γεμάτος με καταστήματα, μπαρ και ξενοδοχεία.

Ωστόσο, το πιο φημισμένο σημείο της περιοχής είναι η γειτονική Ελούντα, με ξενοδοχεία πολλών αστέρων, διάσημους φιλοξενούμενους και μία αύρα χλιδής και πολυτέλειας. Απέναντι από το χωριουδάκι Πλάκα της Ελούντας βρίσκεται η νησίδα Σπιναλόγκα, με την πλούσια και σκοτεινή ιστορία της, ως οχυρό κατά την ενετοκρατία και την τουρκοκρατία, ενώ μετά την απελευθέρωση χρησιμοποιήθηκε ως λεπροκομείο, μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα. Σήμερα η Σπιναλόγκα είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός, τον οποίο επισκέπτονται με καραβάκια χιλιάδες επισκέπτες. Πολύ κοντά βρίσκεται και η Νεάπολη, ιστορική έδρα του Δήμου Αγίου Νικολάου και το γραφικό Σίσι.    

Στο Λασίθι βρίσκονται πολλά σπουδαία κέντρα του μινωικού πολιτισμού, όπως τα ανάκτορα της Ζάκρου, οι μινωικές πόλεις του Παλαικάστρου και των Γουρνιών, ενώ στο Οροπέδιο Λασιθίου βρίσκεται το Δικταίον Άντρον, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία η Ρέα γέννησε τον Δία.  

Η Ιεράπετρα είναι η νοτιότερη πόλη της Κρήτης και συχνά αναφέρεται ως Νύμφη του Λυβικού. Τα γραφικά σοκάκια της Κάτω Μεράς έχουν την αύρα μιας άλλης εποχής, ενώ την είσοδο του λιμανιού φυλάει το φρούριο Καλέ, οχυρωματικό έργο της πρώιμης ενετοκρατίας (13ος – 15ος αι.). Περιτριγυρίζεται από κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης, απέναντί της βρίσκεται η προστατευόμενη νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι και ανατολικότερα το Κουφονήσι, με τις χρυσαφένιες αμμουδιές και την μοναδική φυσική ομορφιά.

Στον βορρά βρίσκεται η Σητεία με την αμφιθεατρική διάταξη, το φρούριο Καζάρμα και τη γραφική παλιά πόλη. Το μεγαλύτερο μέρος της ευρύτερης περιοχής εντάσσεται στο Γεωπάρκο Σητείας, ενταγμένο στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO από το 2015. Στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης υπάρχει το φημισμένο φοινικόδασος Βάι, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του νησιού, χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που του προσδίδουν οι πολυάριθμοι φοίνικες του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii), οι οποίοι δεν εντοπίζονται πουθενά αλλού σε τέτοια πυκνότητα.                                                                   

Αρχαιολογικοί χώροι

Μουσεία

Παραλίες

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.