Ψάρι
Η ΚΡΗΤΗ, ΑΝ ΚΑΙ ΝΗΣΙ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ.
Οι κάτοικοι προτιμούσαν τις περιοχές γύρω από τους ορεινούς όγκους, όπου ανέπτυξαν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες (γεωργία, κτηνοτροφία, εμπόριο), από τις παράκτιες περιοχές οι οποίες ήταν εκτεθειμένες στη λεηλασία των πειρατών και των κουρσάρων. Ωστόσο, μικρά παραθαλάσσια χωριά επιβίωσαν και με την άνθηση του τουρισμού αναπτύχθηκαν οικονομικά. Υπάρχουν φημισμένες περιοχές, όπου μπορεί κανείς να βρει ολόφρεσκα ψάρια, τόσο στο Κρητικό όσο και στο Λυβικό πέλαγος. Η Κίσσαμος στα Χανιά, η Αγία Γαλήνη στο Νότιο Ρέθυμνο, η Μίλατος, η Ελούντα, η Πλάκα στο Λασίθι φημίζονται για τις όμορφες ψαροταβέρνες τους και την αλιεία