Παραδοσιακά Αλλαντικά
ΤΟ ΑΠΑΚΙ, ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ, ΤΑ ΣΥΓΚΛΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΙΔΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ.
Η ιδιαίτερη διαδικασία της παρασκευής τους έχει να κάνει με το «κάπνισμα» του χοιρινού χρησιμοποιώντας αρωματικά φυτά όπως θυμάρι, φασκομηλιά ή δάφνη, τα οποία δίνουν μια ιδιαιτερότητα στη γεύση. Η διαδικασία έχει να κάνει με τη φυσική διατήρηση του κρέατος και την κατανάλωση του σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια του έτους. Σήμερα, το απάκι αντικαθιστά πολλά αλλαντικά ιταλικής και ισπανικής προέλευσης στην ελληνική δημιουργική κουζίνα.