Κρέας
ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΡΝΙ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΚΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΑΙ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ.
Η φύση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας και το γεωφυσικό ανάγλυφο του νησιού ευνοούσε την εκτροφή μικρών ζώων, που βοσκούσαν κυρίως στους ορεινούς του όγκους. Η παραδοσιακή κτηνοτροφία βασίζεται στον πλούτο και στη θρεπτική αξία των γηγενών και ενδημικών βοτάνων με τα οποία τρέφονται τα ζώα και παράγουν υψηλής ποιότητας κρέας και γάλα, για το οποίο είναι περήφανοι οι Κρητικοί. Ένας φημισμένος τρόπος ψησίματος του κατσικίσιου και αρνίσιου κρέατος είναι το «αντικρυστό», το οποίο συναντιέται κυρίως στην ενδοχώρα και έχει τις ρίζες του στο τρόπο ψησίματος που ακολουθούσαν οι βοσκοί στα μιτάτα. Στην κρητική κουζίνα συνηθίζεται και το λευκό κρέας, από οικόσιτα ζώα, όπως κουνέλι και κοτόπουλο.