Επιλογή Σελίδας

weather 25°C / 77°F Ρέθυμνο

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

No_image_recipes1

Ψωμί & Ζυμαρικά

Ξυνόχοντρος

 

Υλικά

  • ½ – 1 ποτήρι νερού λάδι
  • 3 κιλά γάλα
  • 1 κιλό σιτάρι σπασμένο
  • λίγο αλάτι

Προετοιμασία

Καθαρίζετε το σιτάρι, το αλέθετε στον χειρόμυλο και το περνάτε από σίτα (κνισάρα) για να φύγει το αλεύρι. Σουρώνετε, βράζετε το γάλα και το αφήνετε για 4 ημέρες, ίσως και περισσότερο ανάλογα με τον καιρό, να ξινίσει προσθέτοντας λίγο αλάτι και ανακατεύοντας από καιρού σε καιρό.

Τοποθετείτε το ξινισμένο γάλα στη φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτετε τον χόντρο τον οποίο ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να ψηθεί προσθέτοντας το λάδι καθώς βράζει. Τον κατεβάζετε από τη φωτιά και τον αφήνετε 8-10 ώρες να μουσκέψει. Έτσι νωπός μπορεί να καταναλωθεί, αλλά μια μεγάλη ποσότητα κόβεται σε κομμάτια, απλώνεται σε καθαρό πανί και ξηραίνεται τελείως στον ήλιο, γυρίζοντας τον από καιρού σε καιρό. Διατηρείται σε στεγνό και καθαρό μέρος για να μην πάρει υγρασία. Συνήθως στο μαγείρεμα αντικαθιστά ή συμπληρώνει το ρύζι στις σούπες, στα γεμιστά και σε άλλα φαγητά.

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.