Υλικά
- 1 κιλό γαύρος
- 1 φλιτζάνι χοντρό αλάτι
- 3 φλιτζάνια δυνατό ξύδι
- 2 φλιτζάνια καυκαλήθρες
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Προετοιμασία
Καθαρίστε το γαύρο από κεφάλια και εντόσθια. Πλύνετε και αλατίστε καλά. Αφήστε τα ψάρια για 2 ώρες, μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά. Τοποθετήστε τα σε ένα βαθύ και στενό δοχείο ή σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το χοντρό αλάτι και σκεπάστε τα με το ξύδι. Αφήστε τα στο μείγμα αυτό για 12 ώρες.
Αφαιρέστε το κεντρικό κόκκαλο και κρατήστε μόνο τα φιλέτα. Τοποθετήστε τα σε γυάλινο βάζο, βάζοντας εναλλάξ στρώσεις από γαύρο και στρώσεις από καυκαλήθρες. Καλύψτε με ελαιόλαδο, σφραγίστε και διατηρήστε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Όταν σερβίρετε το γαύρο, πασπαλίστε με λίγο ξύδι ακόμα και αρκετές ψιλοκομμένες καυκαλήθρες.