Υλικά
- 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 1 µεγάλο κρεµµύδι
- 2 κουταλιές δυόσµος
- 2 φλιτζάνια ξινή µυζήθρα
- 1 κουταλιά της σούπας πιπέρι
- 5 φλιτζανάκια κρεµµυδάκια φρέσκα
- 2 κουταλιές άνηθος
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας πιπέρι
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλιές χυµός λεµονιού
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- χλιαρό νερό για το ζύµωµα
Προετοιμασία
Βάζουµε σε ένα µπολ το σπανάκι ψιλοκοµµένο, τα κρεµµυδάκια, τον δυόσµο και τον άνηθο ψιλοκοµµένα. Πασπαλίζουµε µε το αλάτι και δουλεύουµε τα χορταρικά µε το χέρι µας, έτσι ώστε να βγάλουν το νερό και να µαραθούν. Στραγγίζουµε το νερό και τα ρίχνουµε σε ένα καθαρό µπολ. Προσθέτουµε το πιπέρι, το ελαιόλαδο, την ξινή µυζήθρα και το ξερό κρεµµύδι ψιλοκοµµένο. Αναµειγνύουµε µε το χέρι µας ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά µαζί. Σκεπάζουµε και τα βάζουµε στο ψυγείο µέχρι να ετοιµάσουµε το µείγµα για το φύλλο.
Σε ένα καθαρό µπολ ρίχνουµε το αλεύρι, κάνουµε µια λακκούβα στη µέση και βάζουµε το ελαιόλαδο, το αλάτι και τον χυµό του λεµονιού. Σιγά σιγά προσθέτουµε χλιαρό νερό από λίγο λίγο, µέχρι να φτιάξουµε δουλεύοντας µε το χέρι µας µια κάπως µαλακή ζύµη. Αφήνουµε τη ζύµη 10 λεπτά. Στη συνέχεια τη χωρίζουµε σε κοµµάτια και ανοίγουµε λεπτά στρογγυλά φύλλα και στο κέντρο κάθε κύκλου βάζουµε µια κουταλιά γέµιση. Κλείνουµε, σχηµατίζοντας ένα µισοφέγγαρο του οποίου τις άκρες πιέζουµε µε το πιρούνι για να κλείσουν καλά.
Ζεσταίνουµε πολύ καλά το ελαιόλαδο και ρίχνουµε µέσα ένα ένα τα κρεµµυδοκαλτσούνια. Τηγανίζουµε στο καυτό λάδι µέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα βγάζουµε µε µια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούµε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν το λάδι τους. Τα σερβίρουµε ζεστά ή κρύα.