Υλικά
- 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 1/2 κ φρέσκιες σουπιές
- 1 ντομάτα ώριμη
- 1 κουταλιά πετιμέζι
- λίγο μελάνι από τις σουπιές
- 2 ξύλα κανέλα
- αλατοπίπερο
- λίγους σπόρους ρόδι
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη λωρίδες
- 3 κουταλιές παλαιωμένο ξύδι
- 1 κουταλιά πελτέ
- 1 πακέτο κριθαράκι
- 2 φύλλα δάφνη
- 2 καρφιά γαρίφαλο
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 μικρό ματσάκι δεντρολίβανo
Προετοιμασία
Τσιγαρίζουμε 2 κρεμμύδια με 1 κόκκινη πιπεριά, βάζουμε και ½ κιλό σουπιές κομμένες ροδέλες και σβήνουμε με βαλσάμικο ή άλλο δυνατό παλαιωμένο κρασόξιδο. Προσθέτουμε το χυμό μιας φρέσκιας ντομάτας και μια κουταλιά του γλυκού πελτέ, λίγο πετιμέζι, το κριθαράκι, λίγο μελάνι (σουρωμένο) και όσο ζεστό νερό θα χρειαστεί ανακατεύοντας που και που να μη κολλήσει. Προσθέτουμε δάφνη, δεντρολίβανο, κανέλα, γαρίφαλο και αλατοπιπερώνουμε στο τέλος. Το αφήνουμε να χυλώσει και σερβίρουμε, ή φουρνίζουμε 5 λεπτά και γαρνίρουμε με μαϊντανό και ρόδι.
Μικρά μυστικά : δοκιμάστε σε αυτή τη συνταγή να βάλετε δυο τρεις αλεσμένες λιαστές ντομάτες αντί για πελτέ
Πηγή: Γιάννης Προκοπάκης, Εστιατόριο VENETO