Επιλογή Σελίδας

weather 31°C / 87°F Ρέθυμνο

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Χόρτα & Λαχανικά

Αγγινάρες τουρσί

 

Υλικά

  • Φρέσκιες και τρυφερές αγγινάρες

Προετοιμασία

1ος τρόπος

Διαλέξτε τρυφερές και φρέσκιες αγκινάρες, καθαρίσετε τις από τα εξωτερικά πράσινα φύλλα και κόψετε τις σε κομμάτια. Για να μην μαυρίσουν πρέπει να τις τρίψετε με λεμόνι και τις ρίξετε μέσα σε νερό στο οποίο έχετε ρίξει αλάτι και λεμόνι.Σε μια κατσαρόλα ρίξτε ξύδι και ανάλογο αλάτι, τοποθετείστε την σε φωτιά μέχρι να βράσει και κατόπιν ρίξτε τόσες αγκινάρες, ώστε να σκεπαστούν από το βρασμένο ξύδι. Αν το ξύδι είναι πολύ δυνατό αραιώστε το με λίγο νερό. Προσέξετε να μην βράσουν πολύ γιατί θα γίνουν μαλακές. Βγάζετε τις αγκινάρες από την κατσαρόλα και τις βάζετε σε ένα στραγγιστήρι για 4-5 ώρες για να στραγγίσει το ξύδι. Κατόπιν βάζετε τις αγκινάρες σε καλά πλυμένα και στεγνά βάζα ή δοχεία, χωρίς όμως να τις πιέσετε και ρίχνετε λάδι καλής ποιότητας μέχρι οι αγκινάρες να σκεπαστούν τελείως. Σκεπάστε μετά τα βάζα και φυλάξετε τα σε δροσερό και ξηρό μέρος.

2ος τρόπος

Διαλέγετε φρέσκιες αγκινάρες, τις καθαρίζετε από τα εξωτερικά φύλλα και τις κόβετε στα δύο κομμάτια ή τις αφήνετε ολόκληρες αν είναι μικρές στο μέγεθος. Τις περνάτε με λεμόνι και τις ρίχνετε σε νερό με λίγο αλάτι και λεμόνι ή ξύδι για να μην μαυρίσουν (ένα τέταρτο φλιτζανιού τσαγιού λεμόνι με 3 κιλά νερό). Τις στραγγίζετε κατόπιν και τις τοποθετείτε σε γυάλινα βάζα προσεκτικά χωρίς να αφήνετε κενά. Γεμίζετε τα βάζα με άλμη 10%-12% (δηλαδή 100-120 γρ. αλάτι στο ένα κιλό νερό) και λίγο χυμό λεμονιού (1-2 λεμόνια στο κιλό τις αγκινάρες). Φροντίζετε οι αγκινάρες να σκεπάζονται καλά μέσα στην άλμη τοποθετώντας ένα ξύλο τυλιγμένο με ένα τουλουπάνι και δεν ξεχνάτε να αφαιρέσετε επί αρκετές ημέρες τον αφρό που σχηματίζεται στο επάνω μέρος του βάζου. Όταν δεν υπάρχει πια αφρός ρίχνετε 2-3 δάκτυλα λάδι, σκεπάζετε με καθαρά πώματα τα βάζα και τα διατηρείτε σε μέρος δροσερό. Οι αγκινάρες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σαλάτα ή και να μαγειρευτούν όπως οι φρέσκιες.

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.