Επιλογή Σελίδας

weather 26°C / 78°F Ρέθυμνο

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Θολωτός Τάφος Φυλακής

Αρχαιολογικοί Χώροι

Χανιά

Στην πλαγιά ενός λόφου, στην τοποθεσία “Της τρύπας τ’ αρμί”, σε απόσταση 1 χλμ. ΒΔ του χωριού Φυλακή, ανασκάφτηκε το 1981 σημαντικός θολωτός τάφος της Υστερομινωικής ΙΙΙ περιόδου (14ος – 13ος αι. π.Χ.).

Ένας μακρύς και στενός κατηφορικός δρόμος οδηγεί σε τετράγωνο θάλαμο, πάνω στον οποίο στηρίζεται πυραμιδοειδής στέγη. Ο τάφος είναι λαξευμένος στο μαργαϊκό ασβεστόλιθο και ο θάλαμος του είναι κατασκευασμένος από καλοδουλεμένες ορθογώνιες ασβεστολιθικές πέτρες. Λαξευμένος στο φυσικό πέτρωμα επίσης είναι και ο δρόμος. Από το θόλο λείπουν μόνο λίγες πέτρες της κορυφής του, απ’ όπου έγινε σύλληση σε άγνωστο χρόνο. Την ίδια εποχή ή αργότερα καταστράφηκε και το φράγμα της εισόδου.

Ο ακριβής αριθμός των ταφών δεν είναι γνωστός, παρόλο που υπολείμματα οστών βρέθηκαν διασκορπισμένα παντού. Ξεχωρίζουν πάντως τα οστά ενός τουλάχιστον ενήλικα και ενός παιδιού. Ίχνη πυράς μαζί με καμένα οστά βοοειδούς, πιθανόν να σημαίνουν ότι στο χώρο είχε τελεστεί θυσία ζώου. Στο εσωτερικό του τάφου βρέθηκαν πολλά και σημαντικά κτερίσματα.
(Συντάκτες: Βάννα Νινιού, Αγγελική Τσίγκου, Αρχαιολόγοι)

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Προσβάσιμο απο Α.Μ.Ε.Α: ΟΧΙ
  • Ώρες λειτουργίας: 08:00-15:00

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.