Επιλογή Σελίδας

weather 22°C / 71°F Ρέθυμνο

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Μουσείο Αγίας Αικατερίνης

Μουσεία

Ηράκλειο

Πρόκειται για ναό της Σιναϊτικής μονής της Αγίας Αικατερίνης, βορειοανατολικά του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Μηνά. Ιδρύθηκε κατά τη β’ βυζαντινή περίοδο και αποτέλεσε πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο από τον 15ο έως τον 17ο αι.

Η Αγία Αικατερίνη είναι Βασιλική  με εγκάρσιο κλίτος.Το βόρειο τμήμα της είναι το παρεκκλήσι των Αγίων Δέκα.Ιδρυτής του Μουσείου ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος.Υπάγεται στο Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.  Επί Τουρκοκρατίας η Αγία Αικατερίνη μετατράπηκε σε Τζαμί-Ζουλφικάρ Αλή Πασά Τζαμί-(1669)μέχρι και το 1922.Το 1924 η Αρχιεπισκοπή του Σινά το παραχωρεί στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Στη συλλογή της υπάρχει μια σειρά από ορθόδοξες εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια.Φιλοξενεί τοιχογραφίες και του 14ου αιώνα από διάφορα σημεία της Κρήτης.Αντιπροσωπευτικά δείγματα της Κρητικής Σχολής είναι οι εικόνες με αναγεννησιακό ύφος του κορυφαίου αγιογράφου Μιχαήλ Δαμασκηνού(16ος αιώνας).Την έκθεση πλαισιώνουν και εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα.Από τα πιο χαρακτηριστικά εκθέματα είναι:”Η Προσκύνηση των Μάγων”,”Σκηνές από το βίο του Αγίου Γεωργίου”,”Δευτέρα Παρουσία”,”Θεία Λειτουργία”,”Χριστός Παντοκράτορας”.

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.