Επιλογή Σελίδας

weather 29°C / 84°F Χανιά

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Σάσαλος-Μάκρωνας

Διαδρομές Ε4

Χανιά

Ο Σάσσαλος βρίσκεται σε απόσταση 55 περίπου χιλιομέτρων από τα Χανιά. Αφήνοντας πίσω το Κολυμπάρι περνάμε από τη Σπηλιά, όπου υπάρχει το εκκλησάκι του Αγ Ιωάννη του Ερημίτη μέσα σε ένα σπήλαιο – εξ ου και το όνομα του χωριού, και την Επισκοπή, όπου κατά την βυζαντινή περίοδο βρισκόταν η έδρα της τοπικής Επισκοπής.

Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, γνωστή ως Ροτόντα, αποτελεί δείγμα μοναδικής αρχιτεκτονικής. Ορατά είναι ακόμη τμήματα του ψηφιδωτού αλλά και τοιχογραφίες διαφόρων περιόδων. Συνεχίζοντας στην κύρια οδόδιασχίζουμε τα γραφικά χωριά Άστρικας και Δελιανά, όπου παραδοσιακά αγροτόσπιτα και μια ανεξάντλητη φύση συνθέτουν μαγευτικές εικόνες. Ανηφορίζουμε για τα Τρία Αλώνια και στρίβουμε για τη Μαλάθυρο μέσα από ελαιώνες και αμπέλια. Αμέσως μετά τα τελευταία σπίτια της Μαλαθύρου το τοπίο μας προκαλεί δέος. Τεράστιοι βράχοι, ένα βαθύ φαράγγι και ένας εντυπωσιακός χαλασές (κρημνός με πολύ σαθρό πέτρωμα).

Το φαράγγι του Χαλασέ ή φαράγγι του Σασσάλου, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του προγράμματος NATURA 2000. Συνεχίζουμε μέχρι το πανέμορφο χωριό του Σασσάλου που μοιάζει ξεχασμένο από τον χρόνο. Αναζητήστε τον παλιό νερόμυλο μέσα στις καστανιές και δοκιμάστε μια τσικουδιά στα λιτά καφενεία. Η πεζοπορική διαδρομή αρχίζει παράλληλα με την κοίτη του ποταμού στην αρχή της κοιλάδας του Σασσάλου και κατηφορίζει προς τα βόρεια. Η διάβαση δεν είναι πάντα εύκολη, τα περάσματα συχνά χάνονται και πρέπει κανείς να πηγαίνει μία δεξιά και μία αριστερά από την κοίτη. Η ανέπαφη φύση αποζημιώνει τον περιηγητή για τον κόπο του. Τεράστια πλατάνια χαρίζουν δροσιά και οι πικροδάφνες δίνουν χρώμα στη διαδρομή μας.

Έπειτα από αρκετή ώρα αντικρίζουμε μπροστά μας ένα τούνελ σμιλευμένο από το νερό, τόσο ψηλό που άνετα το περνάει κανείς. Κάποια στιγμή θα βρούμε μπροστά μας ένα συρματόπλεγμα. Αναζητήστε την πόρτα και συνεχίστε την διαδρομή προς βορρά δίπλα στο ποτάμι. Περνώντας τα στενά σημεία του φαραγγιού υπάρχει η δυνατότητα να ανηφορίσει κανείς για Μαλάθυρο, ή να συνεχίσει για τα χωριά Μάκρωνα και Βουλγάρω.

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Δυσκολία Διαδρομής: Κανονική
  • Διάρκεια Διαδρομής: 4 Ώρες

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.