Με μια ματιά
Στον νότιο οδικό άξονα Σητείας-Ιεράπετρας, και σε ίση απόσταση σχεδόν από τις δύο πόλεις, βρίσκεται ο Μακρύ Γιαλός, περιοχή που κατοικήθηκε ήδη από την Προϊστορική Εποχή. Τα θεμέλια της ρωμαϊκής έπαυλης που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη θέση Κατωβίγλι το 1977, με υπεύθυνο αρχαιολόγο τον Νικόλαο Παπαδάκη, παραπέμπουν σήμερα στο πλούσιο παρελθόν της περιοχής.
Περιήγηση και στάσεις
Χρονολογούμενη από τον 1ο π.Χ. ως τον 3o αιώνα μ.Χ., η έπαυλη βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Διέθετε δωμάτια, αποθηκευτικούς χώρους και λουτρικό συγκρότημα, γνωστό ως βαλανείο, με υπαίθρια δεξαμενή, στην οποία το νερό διοχετευόταν με σύστημα κτιστών και σωληνωτών αγωγών. Στον υπαίθριο χώρο δίπλα στην πισίνα βρέθηκε μεγάλο ψηφιδωτό με γεωμετρικές παραστάσεις, ενώ ανάμεσα στους διάφορους χώρους του βαλανείου εντοπίστηκε δωμάτιο με ταφική χρήση και μια ταφή.
Η περίπλοκη διάταξη των χώρων καταλαμβάνει έκταση 1,5 στρέμματος: τα δωμάτια βρίσκονται γύρω από μια υπαίθρια αυλή, ενώ οι είσοδοι διαθέτουν μεγάλα πώρινα κατώφλια. Διάδρομοι και αυλές λειτουργούν ως κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους εκτείνονται τα δωμάτια και οι βοηθητικοί χώροι. Η είσοδος της έπαυλης είχε ψηφιδωτό δάπεδο με γεωμετρικό και φυτικό διάκοσμο, ενώ τα δάπεδα και οι τοίχοι των κυρίως δωματίων ήταν επενδυμένα με μαρμάρινες πλάκες.
Η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία κινητών ευρημάτων μέσα στα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά ερείπια υποδεικνύει ότι ενδεχομένως ο χώρος συλήθηκε συστηματικά από πειρατές των βυζαντινών χρόνων, ενώ είναι πιθανές και πρόσφατες αρπαγές.
Μη χάσετε
Το εντυπωσιακό λουτρικό συγκρότημα, γνωστό ως βαλανείο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της έπαυλης, με το χαρακτηριστικό υπόκαυστο και την πεταλόσχημη μαρμάρινη πισίνα.
Περισσότερες Πληροφορίες
- Προσβάσιμο απο Α.Μ.Ε.Α: ΟΧΙ
- Τηλέφωνο: +30 28410 25115
- Email: efalas@culture.gr