Από τους Ποταμούς μπορούμε να βγούμε λίγο από την πορεία μας και να ακολουθήσουμε την παράκαμψη προς Βολιώνιες. Συνεχίζοντας την παράκαμψη μετά από 10 χιλ. φθάνουμε στο χωριό Πατσός όπου αξίζει να επισκεφθούμε το Κραναίο άντρο ή σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου (αριστερά) μέσα στο φαράγγι της Πατσού. Επιστρέφουμε στους Ποταμούς και συνεχίζουμε την πορεία του αμαξωτού δρόμου από εκεί που είχαμε σταματήσει. Μετά από απόσταση 8 χιλ. φθάνουμε στο αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό Απόστολοι όπου αξίζει να επισκεφθούμε την τοιχογραφημένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου (14ος αι.).
Συνεχίζοντας για ένα περίπου ακόμα χιλ φθάνουμε στο χωρίο Αγία Φωτεινή και από εκεί με μια μικρή παράκαμψη ενός χιλ. αριστερά στο χωριό Θρόνος, την αρχαία Σίβρυτο, με την πανοραμική θέα προς την κοιλάδα του Αμαρίου και τη θαυμάσια τοιχογραφημένη εκκλησία της Παναγίας του 14ου αι.. Φεύγουμε από το χωρίο Θρόνος και κατευθυνόμαστε προς το χωριό Μονή Ασωμάτων, όπου στα βυζαντινά χρόνια υπήρχε μεγαλοπρεπές μοναστήρι που ήκμασε κατά τον 17ο αι. και από το 1930 μετατράπηκε σε γεωργική σχολή.
Έξω από το χωριό, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην οποία μας οδηγεί χωματόδρομος. Από τη Μονή Ασωμάτων κατευθυνόμαστε προς το Μοναστηράκι και από εκεί προς τα δυτικά. Μετά από 7 χιλ. φθάνουμε στο χωριό Μέρωνας με την πλούσια βλάστηση και την υπέροχη θέα. Εκεί μπορούμε να θαυμάσουμε υπολείμματα βενετσιάνικων σπιτιών και τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας.
Σε απόσταση 5 χιλ. από το Μέρωνα βρίσκεται το χωριό Γερακάρι που φημίζεται για την παραγωγή κερασιών. Πράγματι το χωριό είναι κατάφυτο από κερασιές και την εποχή της άνθισής τους μπορεί να απολαύσει κανείς ένα μαγευτικό θέαμα. Ακολουθώντας το δόμο Γερακάρι – Σπήλι μπορεί κανείς εύκολα να βρεθεί στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο που συνδέει το βόρειο με το νότιο Ρέθυμνο, αφού πρώτα κάνει μια στάση στο Σπήλι και δροσιστεί στις γάργαρες πηγές του. Η απόσταση για την επιστροφή στο Ρέθυμνο είναι 30 χιλ.!
Περισσότερες Πληροφορίες
- Δυσκολία Διαδρομής: Έυκολη