Επιλογή Σελίδας

weather 6°C / 42°F Ρέθυμνο

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Αφού φροντίσετε τον εξοπλισμό σας και τα απαραίτητα (καύσιμα, ορειβατικό σακίδιο, ελαφρά ρούχα, κατάλληλα υποδήματα) αφήνετε τον Άγιο Νικόλαο με προορισμό τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Κεράς (7 χλμ., λίγο πριν την Κριτσά).

Αφού επισκεφθείτε την εκκλησία που είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κρήτης συνεχίζετε για το μεγαλύτερο χωριό του νησιού την Κριτσά. Συνεχίζετε την άσφαλτο για Καθαρό και μετά από 10’ περίπου λεπτά αφήνετε το αυτοκίνητο στη διακλάδωση του δρόμου προς Τάπες. Με το σακίδιο στην πλάτη ακολουθείτε το χωματόδρομο δυτικά για το κυπαρισσόδασος στους νότιους πρόποδες της Τσίβης.

Το δάσος αυτό απλώνεται δεξιά και αριστερά της κοίτης του ανώτερου τμήματος του κριτσώτικου φαραγγιού έως ένα συγκεκριμένο υψόμετρο. Περιφερειακά του πυρήνα των κυπαρισσιών το δάσος γίνεται μικτό από κυπαρίσσια, πρίνους, ασφεντάμους, λιοπρίνια και αζιλάκους. Μέσα στο δάσος υπάρχουν αρκετά μονοπάτια ορισμένα από τα οποία είναι αρχαίες διαδρομές επικοινωνίας των χαμηλότερων πεδινών περιοχών με τα οροπέδια Καθαρού και Λασιθίου.

Φθάνοντας στο ύψος της αμφιθεατρικής προς τα ανατολικά κυπαρισσοκαλυμένης πλαγιάς (Συκιά πλάϊ) στρίβεται αριστερά – νότια για να συναντήσετε το λιθόστρωτο δρόμο. Η λιθόστρωτη διαδρομή ακολουθούμενη ανατολικά κινείτε περίπου παράλληλα, σε αυξομειούμενη απόσταση, προς την άσφαλτο και σας φέρνει στο αυτοκίνητο και στην αφετηρία της πεζοπορίας.

Στη διαδρομή αυτή ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τις δύο όψεις «του νομίσματος» του φυσικού περιβάλλοντος, το δάσος και τα φρύγανα – την ήπια εκμετάλλευση και την υποβάθμιση της φύσης από την υπερβόσκηση. Το κυπαρισσόδασος που μόλις περπατήσατε είναι το τελευταίο κομμάτι που σώζεται ακόμα στην Ανατολική Κρήτη από τους εκτεταμένους αρχαίους κυπαρισσώνες.

!

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Δυσκολία Διαδρομής: Έυκολη

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.