Επιλογή Σελίδας

weather 22°C / 71°F Χανιά

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Παλαιόχωρα – Σούγια

Διαδρομές Ε4

Χανιά

Εμφανές και σηματοδοτημένο μονοπάτι με πινακίδες Ε4. Η διαδρομή μας ξεκινά από το δρόμο παράλληλα με την παραλία ανατολικά της Παλαιόχωρας.

Aκολουθούμε ασφαλτωμένο δρόμο μέχρι τη διασταύρωση για Ανύδρους, όπου συνεχίζουμε να κινούμαστε ανατολικά, λίγο πάνω από τη θάλασσα, σε χωματόδρομο που καταλήγει στην πανέμορφη ερημική παραλία Γιαλισκάρι. Εδώ κάπου τελειώνει ο δρόμος και εμείς συνεχίζουμε πεζοί, πάντα παράλληλα προς τη θάλασσα. Έπειτα από 2,5 ώρες, το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει. Όταν φθάσουμε στο τέλος της ανηφόρας η θέα προς τις δαντελωτές παραλίες της Παλαιόχωρας είναι εκπληκτική.

Η πορεία μας συνεχίζεται, εν μέρει σε χωματόδρομο, μέχρι να φανεί από κάτω ο κόλπος της Λισσού. Κατηφορίζουμε από το αρχαίο μονοπάτι και φθάνουμε στο ιερό του Ασκληπιού, του 3ου π.Χ. αιώνα. Ένα μεγάλο τμήμα ψηφιδωτού καλύπτει το δάπεδο του ιερού. Τμήματα του οικοδομήματος με επιγραφές βρίσκονται διασκορπισμένα παντού γύρω από το ιερό. Εδώ, στη Λισσό, υπήρχαν κατά την αρχαιότητα ιαματικά λουτρά. Η ακμή της πόλης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έκοβε δικό της νόμισμα. Κοντά στο ιερό βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Κηρυκού. Χτισμένη πάνω στα ερείπια αρχαίου οικοδομήματος, του οποίου σώζεται μέρος του ψηφιδωτού της εισόδου του και κίονες μέσα και έξω από το ναό. Εσωτερικά, τον κοσμούν βυζαντινές τοιχογραφίες.

Άλλη μια εκκλησία βρίσκεται πολύ κοντά στην πανέμορφη παραλία της Λισσού. Το μονοπάτι για τη Σούγια ξεκινάει ακριβώς δίπλα από τα ερείπια του αρχαίου ιερού και ανηφορίζει για περίπου 15 λεπτά. Από επάνω αντικρίζουμε μια μαγευτική εικόνα του τόπου και του κόλπου της Λισσού. Συνεχίζουμε ανατολικά και έπειτα από λίγο αρχίζουμε να κατηφορίζουμε σε μια κατάφυτη από πεύκα πλαγιά. Όταν φθάσουμε κάτω βρισκόμαστε μέσα σε ένα στενό πανέμορφο φαράγγι. Κατηφορίζουμε νότια και περνάμε κάτω από την αριστερή πλευρά θαυμάζοντας από επάνω μας έναν πανύψηλο τοίχο από συμπαγή βράχο με αρνητική κλίση. Έπειτα από 15 λεπτά φθάνουμε στο γραφικό λιμανάκι της Σούγιας. Για τον οικισμό ακολουθούμε τον παραλιακό δρόμο με θέα το Λιβυκό Πέλαγος.!

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Δυσκολία Διαδρομής: Έυκολη
  • Διάρκεια Διαδρομής: 6 Ώρες
  • Περίοδος επισκεψιμότητας: Όλο τον χρόνο

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.