Επιλογή Σελίδας

weather 21°C / 69°F Ρέθυμνο

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Στην Κορυφή του Γκίγκιλου

Διαδρομές Ε4

Χανιά

Ο ορεινός όγκος του Γκίγκιλου, (2080μ), δεσπόζει πάνω από το Ξυλόσκαλο του Ομαλού, (1225μ), εκεί όπου βρίσκεται η είσοδος του φαραγγιού της Σαμαριάς. Το σαθρό ασβεστολιθικό-δολομιτικό πέτρωμα χάρισε την ονομασία Σαπημένος στο βουνό.

Η πρόσβαση, εάν και φαίνεται δύσκολη με την πρώτη ματιά, είναι απλή, καθώς ένα εμφανέστατο μονοπάτι ξεκινάει ακριβώς μπροστά από το εστιατόριο που βρίσκεται πάνω από την είσοδο του εθνικού δρυμού Σαμαριάς. Ανηφορίζουμε δεξιά για περίπου 30 λεπτά, έχοντας μοναδική, πανοραμική θέα, δεξιά το Οροπέδιο Ομαλού και αριστερά το φαράγγι και τις γύρω ψηλότερες κορφές των Λευκών Ορέων. Ο άνεμος έχει σμιλεύσει, με ανεπανάληπτες μορφές, τα δέντρα – κυρίως κυπαρίσσια – της διαδρομής.

Στο σημείο αυτό, ακολουθώντας το μονοπάτι, το οποίο δεν είναι πλέον ιδιαίτερα ανηφορικό, κινούμαστε στην ανατολική, νοτιοανατολική πλευρά του ορεινού όγκου του Ψηλαφιού. Εδώ συναντάμε μοναδικούς βραχώδεις σχηματισμούς, τεράστιους σε όγκο, αρκετοί από τους οποίους αποτελούν αναρριχητικά πεδία. Λίγο αργότερα μπροστά μας ορθώνεται μια μεγάλη φυσική πέτρινη αψίδα κάτω από την οποία διέρχεται το μονοπάτι. Το τμήμα αυτό της διαδρομής απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή διότι τα πετρώματα είναι σαθρά και συχνά κλείνουν το μονοπάτι. Έπειτα από μία ώρα περίπου από την αρχή της πορείας μας φθάνουμε στην πηγή Λινοσέλι, η οποία τροφοδοτεί με τα νερά της χειμώνα – καλοκαίρι το φαράγγι της Σαμαριάς. Μικρή στάση για ανεφοδιασμό με νερό, καθώς μπροστά μας έχουμε 50 λεπτά ανηφόρας σε εμφανές δαντελωτό μονοπάτι το οποίο μας οδηγεί στο διάσελο του Γκίγκιλου.

Η μοναδική θέα ανταμείβει τον ορειβάτη. Το δύσβατο φαράγγι της Τρυπητής, μπροστά μας, καταλήγει στο Λιβυκό πέλαγος. Τις ημέρες με καλοκαιρία μπορεί να διακρίνει κανείς ακόμη και την Γαύδο. Αριστερά απλώνεται η οροσειρά της Κατσαρομούρας και δεξιά ο Κοριάρης. Οι διαδρομές αυτές δεν είναι σηματοδοτημένες και δεν συνιστάται να πραγματοποιούνται χωρίς έμπειρο οδηγό λόγω της επικινδυνότητάς τους. Από το διάσελο υπάρχει σχετικά δύσκολη αλλά σηματοδοτημένη διαδρομή που οδηγεί στο μητάτο της Αχλάδας και από εκεί στο Κουστογέρακο.

Το μονοπάτι για την κορυφή του Γκίγκιλου συνεχίζεται αριστερά στο διάσελο, όχι τόσο εμφανές, όσο προηγουμένως. Χρειάζεται προσοχή ώστε να αποφύγει κανείς το σπηλαιοβάραθρο που βρίσκεται κοντά εκεί. Έπειτα από διαδρομή 45 λεπτών περίπου σε καθαρό βράχο με μικρές δυσκολίες, φθάνουμε στην πρώτη κορυφή. Από εδώ η θέα είναι ανεπανάληπτη. Η πραγματική κορυφή απαιτεί πορεία 20 λεπτών ακόμη και ανάλογη προσοχή. Η επιστροφή πραγματοποιείται από το ίδιο μονοπάτι.

 

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Δυσκολία Διαδρομής: Κανονική
  • Διάρκεια Διαδρομής: 7 Ώρες
  • Περίοδος επισκεψιμότητας: Όλο τον χρόνο

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.