Επιλογή Σελίδας

weather 12°C / 53°F Χανιά

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Από τη Νεάπολη, που είναι κτισμένη στην περιοχή των Καρυών , τόπου καταγωγής του Πάπα Αλέξανδρου Ε’ (Μοναστήρι Αγ. Αντωνίου Φραρώ), έδρα της Μητρόπολης Πέτρας και Χερσοννήσου και πρωτεύουσας του νομού Λασιθίου από το 1868 έως το 1904 ξεκινά η ποδηλατική διαδρομή μας.

Πριν από τη Βουλισμένη,κάτω από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού η άσφαλτος μας οδηγεί στη Λατσίδα. Στο κέντρο περίπου του χωριού κατηφορίζουμε δεξιά και στην έξοδο του στρίβουμε αριστερά και συναντούμε την αρχή ενός αξιόλογου φαραγγιού που καταλήγει στη Μίλατο. Ακολουθώντας το δρόμο συναντούμε τους Αγορούς και μέσα από το επόμενο χωριό (Κουνάλι), ακολουθούμε αριστερά τον κατηφορικό πλέον δρόμο για το Σπήλαιο της Μιλάτου με θέα το Κρητικό πέλαγος.

Το σπήλαιο της Μιλάτου είναι από τους σημαντικότερους σταθμούς της νεώτερης ιστορίας (1823) τόπος αυτοθυσίας για τον ντόπιο άμαχο πληθυσμό. Μετά την επίσκεψη μας στο Σπήλαιο κατηφορίζουμε και σε λίγο βρισκόμαστε μέσα από λιόφυτα στη Μίλατο και στην τουριστική παραλία της. Ο Μινωικός οικισμός δυτικά, ο γεωμετρικός ανατολικά και οι δρόμοι του χωριού με τα παραδοσιακά κτίσματα είναι σημάδια της πρώιμης ανθρώπινης παρουσίας και του βιοτικού επιπέδου των σύγχρονων κατοίκων του. Ανηφορίζουμε νοτιοδυτικά και σε λίγο απλώνεται χαμηλότερα μπροστά μας ο κατάφυτος κάμπος με το παλιό και το νέο Σίσι που κολυμπά στο πράσινο της ελιάς και στο κρητικό πέλαγος αντίστοιχα.

Εγκαταλείπουμε την παραλία και ανηφορικά νότια φθάνοντας στην παλιά εθνική οδό στρίβουμε αριστερά για το φαράγγι του Σελιναριού με το ομώνυμο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Οι βραχώδεις προεξοχές κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας γύρω από τις οποίες περιφέρονται πολλές φορές ζευγάρια γυπαετών. Μετά την επίσκεψη στο γαληνεμένο Μοναστήρι οι συνεχείς στροφές στον παλιό δρόμο – αριστερά από τη νέα εθνική οδό μας φέρνουν στο κεφαλοχώρι Βραχάσι. Πάνω από το χωριό υψώνεται ο Ανάβλοχος που δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή όπως συνέβαινε με όλα τα Μινωικά Ιερά κορυφής.

Θα ήταν παράληψη να μην δοκιμάσουμε την παραδοσιακή κρητική κουζίνα και τους μεζέδες στον «πλάτανο», στην μικρή πλατεία, στη μέση του χωριού. Η περιδιάβαση στα ανηφορικά δρομάκια του χωριού και η επίσκεψη στις παλιές εκκλησίες αξίζουν τον κόπο. Ένα χιλιόμετρο ανατολικά του Βραχασίου απολαμβάνουμε το ωραιότερο πανόραμα της κοιλάδας του Μεραμπέλου. Κατηφορίζοντας συνεχώς ξαναγυρίζουμε στη Λατσίδα, στη Βουλισμένη και στη Νεάπολη απ’ όπου ξεκινήσαμε. Αν βρεθείτε εδώ το απόγευμα της δεύτερης Κυριακής του Μάη, ελάτε στην Παναγία τη Βιγλιώτισα, πάνω από τη Βουλισμένη «για τη γιορτή της Μάνας».!

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.