Επιλογή Σελίδας

weather 29°C / 84°F Χανιά

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Εφοδιάζοντας το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας με καύσιμα και το σακίδιο με τα εφόδια της πεζοπορίας, από την Ιεράπετρα μέσω Μύρτου καταλήγετε στο χωριό Μύθους. Οι Μύθοι απέχουν 20 χιλ. από τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης και είναι 3,5 χλμ. δεξιά του νότιου οδικού άξονα τον οποίο αφήνετε 1,5 χλμ μετά το Μύρτο.

Ένα χλμ. μετά τους Μύθους – πριν την κοίτη του ποταμού παρκάρετε για να ξεκινήσετε την πεζοπορική διαδρομή. Αριστερά σας ξεδιπλώνεται σε μήκος το επιβλητικό φαράγγι της Σαρακίνας ένα από τα ομορφότερα και από τα 110 περίπου που αυλακώνουν την Κρήτη. Γάργαρα τρεχούμενα νερά και μικροί καταρράκτες μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, σπάνιο φαινόμενο για τη «θερμόαιμη» ανατολική Κρήτη. Η κοίτη του καταλαμβάνεται από διαφόρων μεγεθών ογκόλιθους που κάνουν τη διάβαση ιδιαίτερα ελκυστική και περιπετειώδη μέσα από στενούς διαδρόμους και πέτρινα παράθυρα.

Πάνω από τα κεφάλια των πεζοπόρων ένα ελισσόμενο χάσμα δημιούργημα της απομάκρυνσης των πέτρινων τοιχωμάτων του φαραγγιού. Κατά διαστήματα πέτρινες λιμνούλες και υδρορροές φιλοξενούν υδροχαρή βλάστηση και διάφορα υδρόβια είδη (καβούρια, διάφορα είδη βατράχων, κ.λ.π.). Τα χελιδόνια σπαθίζουν το αέρινο ρεύμα διασχίζοντας κατά μήκος το φαράγγι, εξασφαλίζοντας την τροφή τους από τα έντομα, ενώ ο πετροκότσυφας απομακρύνεται φοβισμένος.. Σκαλώνετε στους απότομους και μαγλανούς (λείους) από τη ροή των ορμητικών νερών βράχους με βοηθητικές σκάλες ενώ πιο πάνω περνάτε μέσα από το κενό, το πέτρινο παράθυρο που δημιουργεί το ακούμπισμα δύο βράχων.

Περνώντας τη βορινή φαραγγόπορτα βαδίζετε σε μια συνηθισμένη κοίτη ποταμού που σε λίγο την αφήνετε ακολουθώντας αριστερά τον αγροτικό δρόμο που σας φέρνει στο Μεταξοχώρι. (Αν θέλετε να συντομεύσετε την επιστροφή σας ακολουθείστε δεξιά από την κοίτη το δρόμο – σε λιγότερο από 30’ λεπτά θα είστε στο αυτοκίνητο σας). Μετά από την απαιτούμενη ανάπαυλα συνεχίζετε νοτικά και αριστερά το πευκοκαλυμμένο μονοπάτι και κατηφορίζετε στους Μύθους. Αξίζει να διαθέσετε κάποιο χρόνο για παρέα με τους ντόπιους στο καφενείο ή στην ταβέρνα προτού καταλήξετε στο αυτοκίνητο σας.!

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.