Επιλογή Σελίδας

weather 15°C / 60°F Άγιος Νικόλαος

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Με μια ματιά

Το ανάκτορο των Μαλίων είναι το τρίτο σημαντικότερο σε μέγεθος στην Κρήτη, μετά από εκείνα της Κνωσού και της Φαιστού, και γύρω του εκτείνεται  μινωική πόλη. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στα βόρεια παράλια της ανατολικής Κρήτης, κοντά στα σύγχρονα Μάλια. Το αρχαίο όνομα της μινωικής πόλης είναι άγνωστο, ωστόσο έχει υποτεθεί ότι στη θέση αυτή βρισκόταν η Μίλατος με βασιλιά το Σαρπηδώνα, γιο του Δία και της Ευρώπης και νεότερο αδερφό του Μίνωα.

Περιήγηση και στάσεις

Το ανάκτορο χτίστηκε για πρώτη φορά το 1900 π.Χ. σε θέση, όπου διαπιστώθηκε και παλαιότερη κατοίκηση (από τα μέσα της 3ης χιλιετίας), και καταστράφηκε το 1700 π.Χ. μαζί με τα άλλα ανακτορικά κέντρα. Ξαναχτίστηκε γύρω στο 1650 π.Χ. στην ίδια θέση, για να καταστραφεί και πάλι το 1450 π.Χ. από πυρκαγιά.

Το μεγαλύτερο μέρος των ορατών σήμερα ερειπίων ανήκει στο νεοανακτορικό συγκρότημα, ενώ τμήμα του πρώτου ανακτόρου σώζεται στα βορειοδυτικά του συγκροτήματος. Όστρακα (τμήματα πήλινων αγγείων) που βρέθηκαν στην περιοχή μαρτυρούν την παρουσία ανθρώπου κατά τη Νεολιθική εποχή.

Η πρώτη ανασκαφή στην περιοχή του ανακτόρου έγινε από τον Ιωσήφ Χατζιδάκη το 1915, ο οποίος λόγω έλλειψης χρημάτων αναγκάστηκε να διακόψει τις έρευνές του. Η αποκάλυψη του ανακτόρου και μεγάλου τμήματος της πόλης οφείλεται όμως κατά κύριο λόγο στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Οι ανασκαφές συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.

Μη χάσετε

Στη θέση “Χρυσόλακκος”, 500 μέτρα βορειοανατολικά του ανακτόρου, ανασκάφηκε μεγάλη παλαιοανακτορική νεκρόπολη, ένα ταφικό συγκρότημα με ορθογώνιους μικρούς χώρους που χρησίμευαν ως νεκρικοί θάλαμοι. Σε έναν από αυτούς τους χώρους βρέθηκε το περίφημο κρεμαστό κόσμημα με τις διπλές μέλισσες, που σήμερα φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Προσβάσιμο απο Α.Μ.Ε.Α: ΝΑΙ
  • Τηλέφωνο: +30 2897031597
  • Email: efahra@culture.gr

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.