Με μια ματιά
Η καλύτερα διατηρημένη πόλη της κλασικής-ελληνιστικής περιόδου στην Κρήτη αλλά και μια από τις από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη των Δωριέων στο νησί, η αρχαία Λατώ βρίσκεται κτισμένη στο διάσελο δύο λόφων σε φυσικά οχυρή και στρατηγική θέση, που ελέγχει το πέρασμα από την κεντρική στην ανατολική Κρήτη και εποπτεύει μεγάλη περιοχή του κόλπου του Μιραμπέλου. Σε κοντινή απόσταση από τον Άγιο Νικόλαο, περίπου 3 χλμ. βόρεια της Κριτσάς, η Λατώ πήρε το όνομά της από τη Λητώ, μητέρα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος. Ωστόσο, προστάτιδα θεά της πόλης ήταν η Ειλειθυία, η οποία απεικονίζεται και στα νομίσματά της. Από την πόλη καταγόταν και ο ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος (360-312 π.Χ.).
Περιήγηση και στάσεις
Από τη βόρεια ακρόπολη της Λατούς, στον ψηλότερο λόφο, που έχει υψόμετρο 395 μ., ήταν δυνατό να επιθεωρήσει κανείς όλη την επικράτειά της. Γύρω από το άστυ υπήρχαν νεκροταφεία, μικρά φρούρια, ιερά και εγκαταστάσεις καλλιεργητών ή βοσκών. Επίνειό της θεωρείται η πόλη Καμάρα (στη θέση του σημερινού Αγίου Νικολάου).
Παρόλο που τα ορατά οικοδομικά λείψανα στο χώρο ανήκουν στον 4ο και 3ο αιώνα π.Χ., περίοδο ακμής της πόλης, οργανωμένος οικισμός υπήρχε ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ. ενώ στην ευρύτερη περιοχή βεβαιώνεται κατοίκηση ήδη από τη μινωική περίοδο.
Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες για την ιστορική διαδρομή της πόλης στον χρόνο. Ωστόσο, μεταξύ των τελών του 3ου και των αρχών του 2ου αιώνα π.Χ., πιθανόν λόγω της ανάπτυξης ναυτιλίας και εμπορίου, αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη δύναμη και σημασία το επίνειό της, η Καμάρα, και η Λατώ σιγά σιγά εγκαταλείπεται.
Μικρής κλίμακας ανασκαφή πραγματοποίησε ο Άρθουρ Έβανς (1894-6), ενώ συστηματική αρχαιολογική έρευνα έφερε σε πέρας η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.
Μη χάσετε
Περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο για να δείτε μεταξύ άλλων τις οχυρώσεις, την αγορά, το Πρυτανείο, το θέατρο, δημόσια κτίρια, δεξαμενές, κ.ά. Εκπληκτική είναι η θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου από τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Λατούς.
Περισσότερες Πληροφορίες
- Προσβάσιμο απο Α.Μ.Ε.Α: ΝΑΙ (μερικώς)
- Τηλέφωνο: +30 28410 22462 - 28361 - 90511
- Email: efalas@culture.gr