Επιλογή Σελίδας

weather 28°C / 82°F Άγιος Νικόλαος

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Κρουσταλλένια – Αβελιακό

Διαδρομές με Αυτοκίνητο/ Μηχανή

Λασίθι

Μετά από μια σύντομη επίσκεψη στο Μοναστήρι της Κρουσταλλένιας μέσα από το χωριό Άγιος Κων/νος αφήνετε την άσφαλτο και ακολουθείτε τον αγροτικό δρόμο που σας οδηγεί στο ξωκλήσι της Αγίας Πελαγίας δίπλα στη λιμνοδεξαμενή.

Ανηφορίζετε το αρχαίο μονοπάτι με πολλούς ελιγμούς για να φθάσετε στο ψηλότερο σημείο απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα του οροπεδίου Λασιθίου προς τα δυτικά. Ανατολικά διαγράφεται στην πλαγιά η συνέχεια του μονοπατιού που οδηγεί στον Τίμιο Σταυρό. Δίπλα από το κάτασπρο ξωκλήσι μπορείτε να δείτε από ψηλά το φαράγγι του «Χαυγά» να απλώνεται σαν βαθιά αυλακιά με κάτασπρη κοίτη Β. Δυτικά, ενώ ανατολικά ορίζεται από κάθετους γκρεμούς που καταλήγουν στον αδιέξοδο νεραϊδοκόλυμπο.

Βρισκόμαστε στη δυτική πλευρά του οροπεδίου Καθαρού, δεξιά υψώνονται οι μεγαλύτερες κορυφές της Δίκτης (Σπαθί 2148 και Λάζαρος 2085) που προοδευτικά χαμηλώνει προς τα ανατολικά. Ο δρόμος από τη νότια πλευρά οδηγεί στο Σγουρό Πρίνο όπου στο μικρό καφενείο μπορείτε να πάρετε αναψυκτικό ή καφέ συντροφιά με τους ντόπιους γεωργοκτηνοτρόφους.

Από εδώ βαδίζετε αριστερά πάνω από τη μικρή γέφυρα ανάμεσα σε περιβόλια και αμπέλια για να καταλήξετε στο Αβελιακό. Στο χωριό υπάρχουν ταβέρνες για φαγητό αλλά στο σημείο αυτό τελειώνει και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος από την Κριτσά (16 χλμ). Αν επιστρέψετε λίγο πίσω, δυτικά θα συναντήσετε στο δρόμο σας την Παναγία την Κοπρακιανή. Αμέσως μετά σε μικρή απόσταση η διαδρομή κλείνει δεξιά (βόρεια προς του «καδή το Λάκκο» και ακολουθώντας τα ίχνη της φθάνετε στο Μέσα Λασιθάκι) στο Μέσα Λασίθι και στη Μονή Κρουσταλλένιας απ’ όπου ξεκινήσατε.

!

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Δυσκολία Διαδρομής: Πολύ Έυκολη

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.