Επιλογή Σελίδας

weather 31°C / 87°F Χανιά

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Με δικό σας αυτοκίνητο ή υπεραστική συγκοινωνία από την Ιεράπετρα ή τον Άγιο Νικόλαο μπορείτε εύκολα να βρεθείτε στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας που είναι πάνω στον άξονα της εθνικής οδού που ενώνει τις δύο πόλεις του νομού Λασιθίου και τα δύο πελάγη το Λιβυκό και το Κρητικό.

Φθάνοντας στο Κάτω Χωριό αφήνουμε το μηχανοκίνητο μέσο και με τα απαραίτητα εφόδια στο σακίδιο ξεκινάτε την πεζοπορία μας προς τα ανατολικά. Ανηφορίζετε δεξιά από τα Παπαδιανά, μετά από λίγο αφήνετε τον αγροτικό χωματόδρομο και ακολουθείτε δεξιά την παλιά λιθόστρωτη διαδρομή. Προτού εξαντλήσετε την ανηφορική κλίση συναντάτε το χωματόδρομο (που αφήσατε χαμηλότερα) που ανηφορίζει με στροφές για τον Άγιο Ιωάννη, ανατολικότερα.

Η διακλάδωση αριστερά, προς βορρά, οδηγεί στη Θρυπτή και στο Μοναστηράκι. Από το ψηλότερο σημείο που θα βρεθείτε μετά από λίγο απολαμβάνετε: τον κόρφο του Μεραμπέλλου δεξιά, την Ιεράπετρα με το λιόφυτο κάμπο της αριστερά και την οροσειρά της Δίκτης δυτικά. Βαδίζοντας ανατολικά στο ύψος του Προφήτη Ηλία, φανερώνεται ο Άγιος Ιωάννης. Κατηφορίζετε ως τα πρώτα σπίτια του χωριού όπου σας υποδέχεται το γάργαρο νερό της πηγής.

Το γραφικό χωριό, κτισμένο αμφιθεατρικά, αγναντεύει το Λιβυκό πέλαγος. Στη μέση του χωριού, το καλά οργανωμένο καφενείο εξυπηρετεί τους ντόπιους και τους επισκέπτες που ανηφορίζουν από την παραλιακή ζώνη. Από το καφενείο βαδίζοντας ανατολικά και μετά την έξοδο από το χωριό ακολουθείτε αριστερά το μονοπάτι για τη Θρυπτή. Αν θέλετε να αποφύγετε την υπόλοιπη ανηφορική διαδρομή – για συντομότερη επιστροφή ακολουθείστε αντίστροφα τη διαδρομή που σας έφερε εδώ.

Η κλίση του εδάφους είναι ανηφορική προς τα βόρεια αλλά απολαυστική ιδιαίτερα την άνοιξη με τα σπάνια λουλούδια και τις κρυμμένες πίσω από θάμνους και πέτρες ορχιδέες. Σε μικρή απόσταση, αφ’ ότου ισιώσει το μονοπάτι, ακολουθείτε αριστερά το χωματόδρομο που οδηγεί από τη Θρυπτή στο Κάτω Χωριό για να κλείσετε τον θαυμαστό, μοναδικής φυσικής ομορφιάς, πεζοπορικό κύκλο.

Δεξιά, η άκρη του πευκοδάσους οριοθετείται από την περίφημη χαράδρα του «Χα» μέγιστου βάθους 700 μ. Η συνέχιση της όποιας περιγραφής είναι μάταιη προσπάθεια για περιορισμένες γραμμές…!

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Δυσκολία Διαδρομής: Έυκολη

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.