Επιλογή Σελίδας

weather 22°C / 71°F Ρέθυμνο

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Κασταμονίτσα-Σελάκανο

Διαδρομές Ε4

Λασίθι

Το Ε4 εισέρχεται μέσα στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου από τη δυτική πλευρά του ορεινού όγκου της Δίκτης. Αφήνοντας το χωριό της Κασταμονίτσας και τον οικισμό Τοίχος ανηφορίζουμε το παλιό ενετικό καλντερίμι προς το οροπέδιο Λασιθίου.

Πάνω στην κόψη και κάτω από τα πόδια μας μπορούμε να απολαύσουμε το μαγευτικό σκηνικό του μεγαλύτερου οροπεδίου της Κρήτης. Κατηφορίζουμε και πιάνουμε την άσφαλτο για το χωριό Κάτω-Μετόχι, το οποίο και διασχίζουμε και πηγαίνοντας προς το χωριό Άγιος Χαράλαμπος.

Το Ε4 εγκαταλείπει τώρα την άσφαλτο και πιάνει χωματόδρομο. Στη συνέχεια βρίσκει το χωριό Ψυχρό όπου μπορούμε και να επισκεφθούμε την σπηλιά που κατά το μύθο γεννήθηκε ο Θεός Ζευς. Αφήνουμε το χωριό και συνεχίζουμε πάνω σε χωματόδρομο για τα χωριά Άγιος Γεώργιος και Κουδουμαλιά. Όλα αυτά τα χωριά βρίσκονται μέσα στο οροπέδιο Λασιθίου και σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρα. Τώρα αρχίζει η ανηφοριά, η οποία θα είναι συνολικά 950 υψομετρικά μέτρα.

Εγκαταλείποντας το χωριό Κουδουμαλιά απολαμβάνουμε για τελευταία φορά τη θέα του οροπεδίου για να φτάσουμε σε ένα άλλο μα πολύ πιο μικρό οροπέδιο – το οροπέδιο του Λιμνάκαρου. Περνάμε το εκκλησάκι της Παναγίας και γεμίζουμε οπωσδήποτε με νερό τα παγούρια μας σε μια μάντρα εκεί κοντά. Στα δεξιά μας και πάνω στην πλαγιά του βουνού αντικρίζουμε το καταφύγιο «Στροβίδι» του Ορειβατικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου. Το μονοπάτι διασχίζει το μικρό οροπέδιο του Λιμνάκαρου και συνεχίζει την ανηφορική πορεία του έως το διάσελο Σελλοί, που είναι και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής στα 1800 μέτρα. Συνολικά από το χωριό Κουδουμαλιά έως εδώ θα χρειαστούμε 3,5 με 4 ώρες. Πέντε λεπτά πριν το διάσελο στα δεξιά μας βρίσκεται η πηγή «Αβαρσάμη».

Αρχίζει τώρα το κατηφορικό μονοπάτι για τον οικισμό Σελάκανο και το υπέροχο δάσος πεύκου από τα λίγα εναπομείναντα του νομού μας.!

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.