Επιλογή Σελίδας

weather 20°C / 68°F Ρέθυμνο

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης

Διαδρομές Ε4

Χανιά

Ένα από τα ομορφότερα φαράγγια στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων είναι αναμφίβολα το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης στο Ανατολικό Σέλινο.

Ακολουθούμε από τα Χανιά τον επαρχιακό δρόμο για Ομαλό. Έπειτα από 12 χιλιόμετρα στρίβουμε δεξιά για Σούγια, διασχίζοντας την παλαιά πετρόκτιστη γέφυρα του Αλικιανού πάνω απ’ τις αμέτρητες πορτοκαλιές και τον ποταμό Κερίτη. Την άνοιξη τα ανθισμένα δέντρα σκορπούν ένα μαγευτικό άρωμα σ’ όλη την περιοχή. Αυτό το σκηνικό συνεχίζεται καθώς περνάμε μέσα απ’ τα χωριά Σκηνές και Χλιαρό.

Στην περιοχή «Λαγκός» η βλάστηση αρχίζει να διαφοροποιείται. Η διαδρομή περνάει μέσα από μια λαγκαδιά κατάφυτη με πλατάνια, που χαρίζουν δροσιά ακόμη και τις πιο θερμές μέρες του καλοκαιριού. Μια πηγή στην άκρη του δρόμου περιμένει τον περαστικό, για να τον ξεδιψάσει με τα κρύα γάργαρα νερά της.

Αφήνοντας πίσω μας τα Νέα Ρούματα και ανηφορίζοντας για Πρασέ, στο τοπίο κυριαρχούν πλέον οι ελαιώνες, τα καστανοδάση και τα κυπαρίσσια. Εκπληκτική θέα προσφέρουν οι κατάφυτες πλαγιές μέχρι το Σέμπρωνα. Το φθινόπωρο μην ξεχάσετε να αγοράσετε τα, μοναδικής νοστιμιάς, κάστανα, για τα οποία –όπως άλλωστε και για τα μήλα- φημίζεται η περιοχή.

Από εδώ η διαδρομή μας γίνεται ανηφορική μέσα από σχεδόν αλπικά τοπία με χαμηλή κυρίως βλάστηση, για να φθάσουμε στο ψηλότερο σημείο: στο Πέτρας Σελί. Φανταστική είναι η θέα από τη μια μεριά στο Κρητικό πέλαγος απ’ την άλλη στο Λυβικό και σε ολόκληρη τη δυτική πλευρά των Λευκών Ορέων.

Χαμηλότερα προς τα νότια διακρίνουμε το καταπράσινο χωριό της Αγίας Ειρήνης και το ομώνυμο φαράγγι. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται αμέσως μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού. Αριστερά μας θα δούμε και πινακίδα με πληροφορίες. Κάτω απ’ τη σκιά των πλατάνων και δίπλα στο ποτάμι περπατάμε σε ένα εύκολο ευδιάκριτο μονοπάτι. Εδώ βρίσκεται και η εκκλησία του Σωτήρος, του 1357 και τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, του 1460.

Ο σχηματισμός του φαραγγιού πιθανότατα οφείλεται στη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων από τα νερά των Λευκών Ορέων, πράγμα που δικαιολογεί και την πλούσια βλάστηση. Καθ’ όλο σχεδόν το μήκος του, η πλούσια βλάστηση από δίκταμο, φασκόμηλο, λεβάντα, χαρουπιές, πλατάνια, πεύκα, κυπαρίσσια και πικροδάφνες χρωματίζει και αρωματίζει τη διαδρομή μας.

Έπειτα από μια ελαφρά κατηφορική πορεία, η διαδρομή ανηφορίζει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να θαυμάσουμε ένα τμήμα της από ψηλά. Τα στενά σημεία του φαραγγιού είναι μικρότερα από 10 μέτρα, ενώ πολλές φορές το ύψος φθάνει σχεδόν τα 500 μ. Σε πολλά σημεία διατηρείται ακόμα το παλαιό μονοπάτι με τις λιτές ξερολιθιές, δείγμα μιας πανέμορφης τέχνης, που έχει ξεχαστεί στις μέρες μας.

Η έξοδος του φαραγγιού βρίσκεται σε μια καταπράσινη ρεματιά. Ο δρόμος που ξεκινά από εδώ μας οδηγεί στηνΣούγια (7 χλμ.), όμως έπειτα από 1 χιλιόμετρο περίπου βρίσκουμε δεξιά μας ένα χωματόδρομο που περνάει πάνω από μια παλιά πετρόκτιστη γέφυρα και οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγίας με το μοναδικό περίτεχνο καμπαναριό του.

Το παραθαλάσσιο χωριό Σούγια όχι μόνο προσφέρει πάμπολλες δυνατότητες διαμονής και επίσκεψης αρχαιολογικών τόπων, όπως είναι η αρχαία Συία και η αρχαία Λισσός, αλλά και έναν μοναδικό συνδυασμό θάλασσας και βουνού, τέτοιο που μόνο η Κρήτη μπορεί να προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη.!

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Διάρκεια Διαδρομής: 3 Ώρες
  • Απόσταση Διαδρομής: 8 km
  • Δυσκολία Διαδρομής: Κανονική
  • Περίοδος επισκεψιμότητας: Όλο τον χρόνο

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.