Επιλογή Σελίδας

weather 13°C / 56°F Ηράκλειο

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Το φαράγγι του ΧΑ είναι από τα πιο άγρια και όμορφα φαράγγια της Ευρώπης. Βρίσκεται πάνω ακριβώς από το ενεργό ρήγμα της Ιεράπετρας στο οποίο οφείλει τη μοναδική γεωμορφολογική του διαμόρφωση. Το φαράγγι ξεκινάει από την καρδιά της Θρυπτής και καταλήγει στην πεδιάδα της Ιεράπετρας, δίπλα στο γραφικό χωριό Μοναστηράκι.

Μετά την Παχιά Άμμο κατευθυνόμαστε προς Ιεράπετρα και λίγα χιλιόμετρα αργότερα, μπαίνουμε στο Κάτω Χωριό και κατευθυνόμαστε αριστερά προς το οροπέδιο της Θρυπτής. Μετά από 10χιλ., πριν φτάσουμε στην Θρυπτή, κατευθυνόμαστε αριστερά προς το εκκλησάκι της Αγίας Άννας.

Από αυτό το σημείο ξεκινάει ένα μικρό μονοπάτι που οδηγεί στο πιο προσβάσιμο σημείο του φαραγγιού. Αν θέλουμε να επισκεφτούμε την έξοδο του φαραγγιού κατευθυνόμαστε στο χωριό Μοναστηράκι και από εκεί ακολουθούμε τις ταμπέλες.

Για να διασχίσει κανείς το φαράγγι απαιτούνται περισσότερες από 4 ώρες συνεχούς κίνησης παρόλο που το συνολικό μήκος δεν ξεπερνάει τα 1800μ. Την αργοπορία προκαλούν οι 27 καταρράκτες 8 έως 36μ. που πρέπει κανείς να περάσει. Οι συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό απαιτούν ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό(χρειάζονται σχοινιά, στολή neopren, υλικά κατάβασης κλπ).

Για να κατανοήσει κάποιος πώς είναι το εσωτερικό του φαραγγιού, πρέπει να το σκεφτεί σαν μία μεγάλη σκάλα. Περπατάς λίγο, κατεβαίνεις με σκοινί, κλπ. Σε αρκετές περιπτώσεις, αναγκάζεσαι να κολυμπήσεις, διότι υπάρχουν αρκετές λιμνούλες, ειδικότερα την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο. Αν είσαι τυχερός και έχει αρκετά νερά, σε πολλά από τα ραπέλ, τρέχουν καταρράκτες με καθαρό νερό. Έτσι η κατάβαση γίνεται πολύ διασκεδαστική.

Το φαράγγι είναι σήμερα ασφαλισμένο με τα πιο σύγχρονα και αξιόπιστα υλικά (ανοξείδωτα βίσματα και ρελέ) που έχουν ελεγχθεί το 2012. Η διάσχιση απαιτεί εκπαιδευμένους κανιόνερς. Για τους κανιόνερς αποτελεί διασκέδαση γιατί υπάρχουν πολλές τσουλήθρες και δυνατότητα να κάνουν βουτιές στις λιμνούλες. Προτεινόμενοι μήνες για τη διάσχιση είναι από Ιανουάριο μέχρι Μάιο. Αυτή την περίοδο τρέχουν οι καταρράκτες και σχηματίζονται περισσότερες από 10 λιμνούλες με καθαρά νερά.

!

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Απόσταση Διαδρομής: 1.8 km
  • Διάρκεια Διαδρομής: 4 Ώρες
  • Δυσκολία Διαδρομής: Δύσκολη
  • Περίοδος επισκεψιμότητας: Ιανουάριος-Μάιος

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.