Επιλογή Σελίδας

weather 24°C / 75°F Χανιά

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Φαράγγι Αμπέλου

Φαράγγια

Ηράκλειο

Βρίσκεται Ν.Α. του οικισμού των Γωνιών περίπου ένα χιλιόμετρο από τα νότια όρια αυτού. Η προσέγγιση του γίνεται εύκολα με αγροτικό δρόμο ο οποίος διασχίζει το φαράγγι σε όλο το μήκος του παράλληλα με την κοίτη του, που είναι ο ποταμός Αποσελέμης.

Το φαράγγι τούτο δεν παρουσιάζει το χαρακτηριστικό στένεμα των πρανών, μια και αυτά απέχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Το χαρακτηριστικό του είναι οι ορεινοί όγκοι που αποτελούν τα δυτικά πρανή του κυρίως, όπου έχουμε εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς που προσδίδουν στο τοπίο μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.

Η βλάστηση στην κοίτη του φαραγγιού είναι αρκετά πλούσια με δενδρώδη βλάστηση (κυρίως πλατάνια), αλλά και θαμνώδη (πικροδάφνη, σπάρτο κ.λ.π.) Συνεχίζοντας κανείς την πορεία του δρόμου που διασχίζει το φαράγγι και με κατεύθυνση νότια, φθάνει στη θέση «Αγκαραθιανό» σε υψόμετρο περίπου 600μ., όπου σε μικρή απόσταση υπάρχουν τρεις πηγές οι οποίες έχουν παροχή νερού όλο το χρόνο. Εδώ η βλάστηση περισσότερη λόγω της ύπαρξης του νερού.

Το φαράγγι αυτό, το οποίο έχει μήκος περίπου 2 χιλιόμετρα, διασχίζεται από τους επισκέπτες, αλλά και τους ντόπιους, κυρίως με το αυτοκίνητο και λιγότερο με τα πόδια, μια και ο δρόμος που διέρχεται μέσα από αυτό οδηγεί στην επαρχιακή οδό προς το οροπέδιο Λασιθίου, και στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος (Αφέντη Χριστού) καθώς, επίσης και στη θέση «Στόλους», όπου υπάρχει το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.

(Κείμενο: Πολιτιστικός Σύλλογος Γωνιών Πεδιάδος)

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Περιοχή: Γωνιές Πεδιάδος
  • Δυσκολία Διαδρομής: Πολύ Έυκολη
  • Περίοδος επισκεψιμότητας: Όλο τον χρόνο
  • Προσβάσιμο με σκάφος: ΝΑΙ

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.