Επιλογή Σελίδας

weather 28°C / 82°F Ρέθυμνο

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Φαράγγι Αγίου Νικολάου Ζαρού

Φαράγγια

Ηράκλειο

Πρόκειται για το πλέον εντυπωσιακό σε βλάστηση και σε γεωμορφολογικούς του σχηματισμούς φαράγγι της Κεντρικής Κρήτης.Διασχίζει με κατεύθυνση Βορρά-Νότου το επιβλητικό Νότιο ορεινό συγκρότημα του Ψηλορείτη και ενώνει το δάσος του Ρούβα στα βόρεια με την κοιλάδα του Κουτσουλίδη ποταμού στα νότια, στην περιοχή του Ζαρού, ενός από τα πιο όμορφα κεφαλοχώρια της Κρήτης, γνωστό για τά πηγαία του νερά από την αρχαιότητα.
Στη βόρεια είσοδο του φαραγγιού βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Γιάννη όπου η δασική υπηρεσία έχει διαμορφώσει χώρο δασικής αναψυχής. Το συνολικό μήκος του φαραγγιού από το ξωκλήσι του Αη Γιάννη μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου από όπου πήρε και το όνομά του είναι 4 km και η διάσχισή του διαρκεί περίπου 1,5 ώρα. Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής είναι διαμορφωμένο μονοπάτι το οποίο καταλήγει στα νότια στην μικρή λίμνη Βότομος του Ζαρού, έναν από τους σημαντικότερους χώρους δασικής αναψυχής της Κεντρικής Κρήτης. Το φαράγγι είναι ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας και μέχρι τις αρχές του αιώνα φιλοξενούσε αίγαγρους.

Πέρα όμως από τα χαρακτηριστικά της χλωρίδας και πανίδας του, το φαράγγι εντυπωσιάζει για την μορφολογία του.Μεγαλόπρεποι γεωλογικοί σχηματισμοί και πανέμορφες χαράδρες συνθέτουν ένα σπάνιο τοπίο. Τα οικολογικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του, σε συνδυασμό με την ύπαρξη των ιστορικών εκκλησιών του Αγίου Νικολάου, Αγίου Μηνά και Αγίου Ευθυμίου αλλά και των υπολειμμάτων Ρωμαϊκού Υδραγωγείου στη θέση «Στέρνα» από όπου υδρευόταν η αρχαία Γόρτυνα, το καθιστούν ένα σπουδαίο φυσικό μνημείο της Κρήτης.

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Απόσταση Διαδρομής: 4 km
  • Διάρκεια Διαδρομής: 1.5 Ώρες

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.