Επιλογή Σελίδας

weather 16°C / 61°F Άγιος Νικόλαος

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Βρίσκεται σε υψόμετρο 480 μέτρων, σε απόσταση 32 χλμ. από το Ηράκλειο και θεωρείται ως ένα από τα πλουσιότερα και μεγαλύτερα μοναστήρια της Κρήτης. Άκμασε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και είναι αφιερωμένο στον Αγ. Γεώργιο.

Αιτία ακμής του μοναστηριού στάθηκε μια επιδημία πανούκλας που μάστιζε την περιοχή το 1655. Τότε ο Άγιος Γεώργιος θεωρήθηκε προστάτης άγιος του ντόπιου πληθυσμού και άρχισαν να του αφιερώνουν χρήματα και περιουσίες.

Η δομή της μονής θυμίζει τη λαϊκή κρητική αρχιτεκτονική του 17ου αιώνα, με ανεξάρτητα κελιά χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Το 18ο αιώνα ήταν ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά κέντρα του νησιού. Στην επανάσταση του 1821 πρόσφερε τα πολύτιμα κειμήλια που διέθετε, προκειμένου να αγοραστούν όπλα για τον αγώνα της ανεξαρτησίας. Στην επανάσταση σκοτώθηκαν 18 καλόγεροι και το μοναστήρι ερημώθηκε. Ιερά κειμήλια και χειρόγραφα του 18ου αι. μπορεί να δει ο επισκέπτης στο μικρό μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης που βρίσκεται στο χώρο της μονής. Σήμερα κατοικείται από μεγάλο αριθμό μοναχών.

 

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Περιοχή: Τέμενος

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.