Επιλογή Σελίδας

weather 20°C / 69°F Άγιος Νικόλαος

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Σπήλαιο Σφεντόνη

Σπήλαια

Ρέθυμνο

Το σπήλαιο Ζωνιανών Μυλοποτάμου Ρεθύμνης, “του Σφεντόνη η τρύπα” όπως είναι πιο γνωστό, βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Ζωνιανά, στην θέση Μύρωνος και πάνω από την θέση “Σκαφίδια”, πηγή με γάργαρο νερό που τροφοδοτούσε τον ιστορικό οικισμό της Αξού.

Το σπήλαιο Σφεντόνη αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς, τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και της Ελλάδας και ο επισκέπτης μπορεί να δει χάρη στον διάδρομο και τον ειδικό φωτισμό που έχει τοποθετηθεί τις 7 από τις 14 συνολικά αίθουσες του σπηλαίου.

Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο σπήλαιο με διεύθυνση Βορρά-Νότο, μέγιστο μήκος σε ευθεία 145 μέτρα και έκταση 3.500 τετραγωνικά μέτρα περίπου, με πολλούς θαλάμους (Των Αρμονιών, Το Άδυτο της Νεράιδας, το Παρεκκλήσι, το Ανάκτορο, ο Παρθενώνας, το Πανόραμα, η Μητρόπολη, του Χαμένου Παιδιού, τα Απολιθωμένα Κύματα) που διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Έχει πλούσιο σταλακτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο και προς το τέλος του υπάρχουν αρκετά απολιθωμένα κύματα (λιθωματικές λεκάνες).

Στο εσωτερικό του σπηλαίου μπορεί να θαυμάσει κανείς το πλήθος των σταλακτιτικών και σταλαγμιτικών συμπλεγμάτων. Να αφουγκραστεί το χαρακτηριστικό ήχο των σταγόνων του νερού που δημιουργούν τη δικιά τους αισθητική και γλυπτική στο σκοτάδι και αποτέλεσμά τους είναι όλο το εσωτερικό του σπηλαίου καθώς και η διάνοιξη του στα σπλάχνα του Ψηλορείτη. Να σταθεί για λίγο ακίνητος και κρατώντας την ανάσα του να βρεθεί αντιμέτωπος με τον εαυτό του και τη μικρότητα της ύπαρξης του μπρος την αιωνιότητα του διπλανού σταλακτίτη και να νοιώσει αυτό που λένε οι Γάλλοι: “Το σπήλαιο είναι το βασίλειο της σιωπής και της μοναξιάς  όπου ο άνθρωπος δε φοβάται να είναι μόνος,  αντιμέτωπος με τον εαυτό του”.

Οι επισκέπτες στο σπήλαιο Σφεντόνη μπορούν:

1. Να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του σπηλαίου με την συνοδεία ξεναγού.
2. Να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες
3. Να ενημερωθούν για τα ασπόνδυλα σπηλαιόβια ζώα και την τρογλώβια βιοκοινωνία του σπηλαίου( ισόποδα, δίπλουρα, σαλιγκάρια κ.α)
4. Να ενημερωθούν για την ιστορία και τους μύθους του σπηλαίου καθώς επίσης και για τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν σε αυτό
5. Να ενημερωθούν για τα φυτά της Κρήτης στον πανέμορφο εξωτερικό χώρο του σπηλαίου
6. Να απολαύσουν την θέα στον εξωτερικό χώρο του σπηλαίου κάνοντας μια μικρή στάση για καφέ, αναψυκτικό και τοστ στο Τουριστικό περίπτερο

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Περίοδος επισκεψιμότητας: All Year
  • Ώρες λειτουργίας: θερινό (10 /4-31/10 καθημερινά 10:00πμ - 18:00μμ. Χειμερινό 1/11 - 9/4 Σάββατο & Κυριακή 10:00πμ - 14:30μμ
  • Τηλέφωνο: 28340 61869

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.