Επιλογή Σελίδας

weather 30°C / 86°F Χανιά

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Στο φαράγγι της Καντάνου

Ποδηλατικές Διαδρομές

Χανιά

Το φαράγγι της Καντάνου καλύπτει μια έκταση 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αναπτύσσεται στο βόρειο τμήμα του οροπεδίου της Καντάνου και μεταξύ των οικισμών Σπίνας, Πάνω Φλωρίων και του κάμπου της Καντάνου.

Διασχίζεται από τον χείμαρρο «Κουκίζα» ή «Σπινιώτη» και περιλαμβάνει δεκάδες άλλες μικρότερες λαγκαδιές και μικροφάραγγα, που συμπληρώνουν το άγριο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής. Στο φαράγγι ευδοκιμούν αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, θάμνοι και δέντρα: ήμερη και άγρια φασκομηλιά, ματζουράνα, πευκάκι, θρύμπη, ασπρόθυμος, αχυνοπόδι, αστιβίδα, κουμαριά, κατσοπρίνια, πρινάρια, πλατάνια, αζίλακες, πεύκα, χαρουπιές και το σπάνιο είδος θάμνου, άντραχλο της Κρήτης.

Στο φαράγγι ζουν σχεδόν όλα τα άγρια ζώα της Κρήτης, ασβοί, κουνάβια, όλα τα είδη των ερπετών, καθώς επίσης και όλα τα είδη των πτηνών, αρπακτικών και μη. Το φαράγγι λόγω της αγριότητάς του και των έντονων φυσικών εξάρσεων που το χαρακτηρίζουν, ήταν πρόσφορο από την εποχή της τουρκοκρατίας για κλεφτοπόλεμο, ενέδρες και γιουρούσια.

Το φαράγγι της Καντάνου έμελλε να καθορίσει την νεώτερη ιστορία όχι μόνο της ίδιας της Καντάνου, αλλά και ολόκληρης της Επαρχίας Σελίνου λόγω της αντίστασης των Σελινιωτών στην εισβολή των ναζί κατακτητών στον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αποτελεί μοναδικό φυσικό ιστορικό μνημείο, σύμβολο αντίστασης των λαών εναντίον οποιασδήποτε επέμβασης.

Το φαράγγι διαπερνά κατά μήκος του ένας έξοχος, χειρωνακτικά κατασκευασμένος, αμαξωτός δρόμος που συναντά ένα από τα τελευταία εναπομείναντα δείγματα προβιομηχανικής κατασκευής για την περιοχή. Η μελέτη και η κατασκευή του δρόμου, μήκους 6.645 μέτρων, έγινε την δεκαετία του 1920 από γυναίκες άντρες και παιδιά, κρεμασμένους με σχοινιά, στα γκρεμνά του φαραγγιού. Ο δρόμος σήμερα σώζεται σε άριστη κατάσταση και αποτελεί μοναδική πρόκληση για περίπατο και ποδηλασία, για κάθε ηλικία.

Η διαδρομή ξεκινά από τον Άναβο. Όπως ερχόμαστε στην Κάντανο από τα Χανιά, αμέσως μετά από την παράκαμψη για τον οικισμό της Σπίνας, αριστερά συναντάμε τον παλαιό επαρχιακό δρόμο. Εδώ μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο μας ή να ζητήσουμε από το λεωφορείο ερχόμενοι από Χανιά να κάνει στάση. Μετά από 40 περίπου λεπτά περπατήματος φτάνουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Ειρηναίου δίπλα στο χειμάρρο Κούκιζα και την Σπινιώτικη Γέφυρα.

Από εδώ, αν επιθυμούμε, μπορούμε να περπατήσουμε, όταν ο καιρός είναι καλός προς τα πάνω μέσα από το φαράγγι της Καντάνου προς την Σπίνα για να θαυμάσουμε την άγρια ομορφιά του, και να επιστρέψουμε πάλι στον  Άγιο Ειρηναίο για να συνεχίσουμε τον παλαιό επαρχιακό δρόμο που, μετά από περίπου 50 λεπτά πεζοπορίας, θα μας οδηγήσει στην Κάντανο, 500 μέτρα περίπου πριν από το Γυμνάσιο- Λύκειο του χωριού.

Περπατώντας πια πάνω στον κεντρικό δρόμο Χανίων- Καντάνου, μετά από 15 λεπτά, φτάνουμε στο κέντρο της Καντάνου, όπου μπορούμε να γευτούμε τα εξαιρετικά παραδοσιακά γλυκά και το εξαιρετικό φαγητό από ντόπια προϊόντα στις ταβέρνες συνοδεία άφθονου κρασιού, τσικουδιάς και σελινιώτικης φιλοξενίας.

Η Κάντανος διαθέτει επίσης και πλήθος αξιόλογων βυζαντινών εκκλησιών τις οποίες μπορούμε να τις επισκεφτούμε, καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία μπορούμε να μείνουμε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα άλλα χωριά του δήμου Καντάνου, όπως το Κακοδίκι, τα Πλεμενιανά, τα Φλώρια, με πολλές αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες, φιλόξενα καφενεία και όμορφες διαδρομές για περπάτημα ή ποδήλατο μέσα στη σελινιώτικη φύση. Από την Κάντανο μπορούμε πάλι με το λεωφορείο προς Χανιά να γυρίσουμε στον Άναβο για να πάρουμε το αυτοκίνητό μας, εάν το έχουμε αφήσει εκεί.
(Κείμενo: Κωστής Πετράκης)!

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Δυσκολία Διαδρομής: Έυκολη

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.