Επιλογή Σελίδας

weather 20°C / 68°F Ρέθυμνο

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Με μια ματιά

Η αρχαία Απτέρα υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες πόλεις – κράτη της Κρήτης, με στρατηγική θέση στον κόλπο της Σούδας και δύο λιμάνια: τη Μινώα (στο Μαράθι) και την Κίσαμο (στις Καλύβες). Ίχνη της εμφανίζονται πρώτη φορά κατά τη μινωική εποχή αλλά η μεγάλη ακμή της σημειώνεται κατά τους κλασικούς – ελληνιστικούς χρόνους. Ισχυρός σεισμός κατά τον 4ο μ.Χ. προκάλεσε βαρύ πλήγμα στην πόλη, η οποία τελικά εγκαταλείφθηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ., μετά από έναν ακόμα μεγάλο σεισμό.

Περιήγηση και στάσεις

Πολλές εκδοχές υπάρχουν σχετικά με την προέλευση του ονόματος της Απτέρας, με πιο δημοφιλή τον μύθο που αναφέρει ότι προέρχεται από έναν μουσικό διαγωνισμό ανάμεσα στις μούσες και τις σειρήνες. Όταν οι μούσες κέρδισαν, οι ηττημένες σειρήνες πέταξαν τα φτερά τους, τα οποία έπεσαν στον κόλπο της Σούδας και δημιούργησαν τα λευκά νησάκια της περιοχής. Οι σειρήνες έμειναν άπτερες (χωρίς φτερά) και έτσι απέκτησε η πόλη το όνομά της.

Η ιστορία της αρχίζει κατά τη μινωική εποχή και ύπαρξή της αναφέρεται σε πινακίδες Γραμμικής Β γραφής του 14ου π.Χ. αιώνα. Μεγάλη ακμή γνώρισε κατά τους κλασικούς – ελληνιστικούς χρόνους, οπότε άρχισε να κόβει δικό της νόμισμα, απέκτησε ισχυρή οχύρωση και θέατρο. Οι Απτεραίοι ήταν δεινοί τοξότες και πολεμούσαν ως μισθοφόροι σε διάφορες περιοχές εκτός Κρήτης, φέρνοντας πλούτο στον τόπο τους.

Η ύπαρξη εντυπωσιακών δημόσιων κτιρίων υποδεικνύει ότι η ακμή της συνεχίστηκε και κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, ωστόσο η πορεία της ήταν φθίνουσα κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές λόγω του μεγέθους τους αλλά και της κατάστασης διατήρησής τους είναι δύο δεξαμενές νερού, που μαζί με τα δύο συγκροτήματα λουτρών βορειότερα, στα οποία εξασφάλιζαν την παροχή νερού, ήταν τα μεγαλύτερα δημόσια έργα που κατασκευάστηκαν κατά τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους στην Άπτερα.

Σε κεντρικό σημείο της αρχαίας πόλης βρίσκεται επίσης η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που αναφέρεται ήδη σε Χρονικό του 1181 μ.Χ.

Μη χάσετε

Στη νοτιοανατολική είσοδο της πόλης βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Απτέρας, το οποίο κατασκευάστηκε σε τρεις οικοδομικές φάσεις, από τους ελληνιστικούς χρόνους ως τη ρωμαϊκή περίοδο, οπότε υπέστη ριζική μετασκευή. Είναι τοποθετημένο σε φυσική κοιλότητα του εδάφους με νότιο προσανατολισμό, θέα τα Λευκά Όρη.

Τα κύρια μέρη του θεάτρου, τα οποία είναι σήμερα ορατά, το κοίλο, η ορχήστρα και η σκηνή, χρονολογούνται στη Ρωμαϊκή εποχή. Συνολικά η χωρητικότητα του θεάτρου κατά την αρχαιότητα υπολογίζεται σε 3.700 θεατές. Η ορχήστρα του θεάτρου, με ακτίνα μόλις 5,45μ., αποτελεί μια από τις μικρότερες ορχήστρες αρχαίου θεάτρου, στοιχείο που υποδηλώνει ότι προοριζόταν κυρίως για μουσικά και θεατρικά δρώμενα.

Εντυπωσιακή είναι και η αρχαία λιθόστρωτη οδός στην ανατολική πλευρά του θεάτρου, η οποία χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο, έχει μήκος 55 μέτρα και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Προσβάσιμο απο Α.Μ.Ε.Α: Μόνο οι χώροι υγιεινής. Ενημερωτική πινακίδα για άτομα με προβλήματα όρασης στο χώρο του θεάτρου.
  • Τηλέφωνο: +30 28250 33425, +30 28210 44418 & 94487
  • Email: efacha@culture.gr

Τοποθεσία

 
 

Tips – Δείτε επίσης

Love
Κοινοποίηση σε
Love
Κοινοποίηση σε
Love
Κοινοποίηση σε

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.