Επιλογή Σελίδας

weather 32°C / 89°F Ρέθυμνο

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Αγία Τριάδα – Καθολικό

Διαδρομές Ε4

Χανιά

Bορειοανατολικά της πόλης των Χανίων απλώνεται η απαράμιλλου φυσικού κάλλους χερσόνησος του Ακρωτηρίου. Πέρα από τα όμορφα χωριά και τα σημεία με θέα την Σούδα, τον κόλπο των Χανίων και τα Λευκά Όρη, αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι τα μοναδικά μοναστήρια, διάσπαρτα στην χερσόνησο.

Ακολουθώντας τη διαδρομή από Χανιά με κατεύθυνση το αεροδρόμιο, η πρώτη στάση γίνεται στον Προφήτη Ηλία.Από εδώ ο επισκέπτης θα δει όλη την πόλη των Χανίων, το παλιό λιμάνι, αλλά και τον τόπο όπου οι Κρήτες επαναστάτες ύψωσαν τα κορμιά τους για σημαίες μπροστά στα μάτια όλης της Ευρώπης. Στο λόφο αυτό που αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόλπο των Χανιών αναπαύονται ο Ελευθέριος και ο Σοφοκλής Βενιζέλος.

Συνεχίζοντας για το αεροδρόμιο, έπειτα από λίγη ώρα, θα δούμε αριστερά μας πινακίδα που μας πληροφορεί για τηνμονή Καλογραιών. Η μονή βρίσκεται στις Κορακιές, ένα πανέμορφο χωριό που αποπνέει το άρωμα μιας άλλης εποχής. Λίγο πριν από την είσοδο του αεροδρομίου, στρίβοντας αριστερά και ακολουθώντας τις πινακίδες, φθάνουμε μπροστά στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, τη Μονή Τσαγκαρόλων του 17ου αιώνα. Οι κτήτορες, οι ενετοί μοναχοί αδερφοί Τσαγκαρόλοι, επέλεξαν έναν τόπο μέσα σε αμπέλια και ελαιώνες και έχτισαν ένα μοναστήρι εντυπωσιακού μεγέθους. Αξιοθαύμαστη είναι η είσοδος του μοναστηριού, όπως και ο εσωτερικός περίβολος.

Η πανέμορφη, από άποψη αρχιτεκτονικής, εκκλησία είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή και τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο. Άξια αναφοράς είναι και τα βιολογικά προϊόντα της Μονής, το παρθένο ελαιόλαδο και το κρασί, που παράγονται στα γύρω αγροκτήματα. Καθώς συνεχίζουμε τη διαδρομή μας αφήνουμε πίσω το μοναστήρι και κατευθυνόμαστε βόρεια, διασχίζοντας ένα ρέμα.

Έπειτα από 4 χλμ. αντικρίζουμε τον περίβολο της Μονής Γουβερνέτου. Εντυπωσιακά είναι τα γλυπτά στην πρόσοψη του καθολικού. Μπροστά από τον περίβολο της Μονής ξεκινάει ένα εύκολο κατηφορικό μονοπάτι που μας οδηγεί στο σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας – σπήλαιο με ωραιότατους σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών, με πιο εντυπωσιακό αυτόν που μοιάζει με αρκούδα που πίνει νερό. Μέσα στον χώρο του σπηλαίου υπάρχει και ένα μικρό εκκλησάκι.

Συνεχίζοντας στο μονοπάτι, έπειτα από 20 λεπτά βλέπουμε την εγκαταλελειμμένη Μονή Καθολικό. Μια εντυπωσιακή πετρόκτιστη είσοδος οδηγεί στον περίβολο και στην ταράτσα του μοναστηριού, που στην πραγματικότητα είναι μια γέφυρα που ενώνει τις δυο πλευρές του φαραγγιού. Μέσα στους βράχους μπορούμε ακόμη να διακρίνουμε μικρές σπηλιές στις οποίες ζούσαν ασκητές. Μέσα απ’ το ρέμα φθάνουμε στην θάλασσα όπου βρίσκονται τα ερείπια ενός μικρού ταρσανά, σε ένα μικρό κόλπο με καταγάλανα νερά.

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Δυσκολία Διαδρομής: Πολύ Έυκολη
  • Διάρκεια Διαδρομής: 2 Ώρες
  • Περίοδος επισκεψιμότητας: Όλο τον χρόνο

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.