Επιλογή Σελίδας

weather 23°C / 73°F Χανιά

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Αγία Ρουμέλη – Άγιος Ιωάννης

Διαδρομές Ε4

Χανιά

H διαδρομή αυτή συνδυάζει πραγματικά πολλά μοναδικά στοιχεία. Είναι σαν μια «συμπυκνωμένη δόση» Κρήτης. Αν έχετε περάσει το Φαράγγι της Σαμαριάς, μπορείτε να διανυκτερεύσετε στην Αγία Ρουμέλη, η οποία μεταμορφώνεται σε ένα ήρεμο μαγικό παραθαλάσσιο χωριό, μόλις οι ορδές των τουριστών πάρουν το τελευταίο καραβάκι για Σφακιά.

Αν έχετε δυνάμεις αποτολμήστε μια μικρή βόλτα στο ενετικό κάστρο το οποίο βρίσκεται πάνω από το χωριό με θέα το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού. Δοκιμάστε τις παραδοσιακές γεύσεις στις ταβέρνες και κοιμηθείτε νωρίς, αν φυσικά μπορέσετε…Οι τσικουδιές, …συγνώμη οι πειρασμοί και οι καλές παρέες είναι πολλές.

Νωρίς το πρωί πάρτε νερό για την υπόλοιπη ημέρα και ακολουθήστε ανατολική πορεία δίπλα στην θάλασσα. Στον ποταμό του χωριού, ο οποίος κατεβαίνει μέσα από το φαράγγι θα δείτε ένα πανέμορφο ενετικό γεφύρι. Συνεχίστε παραλιακά στο εμφανές και σηματοδοτημένο μονοπάτι του Ε4. Μαγευτικές παραλίες και μικροί κόλποι θα ομορφαίνουν συνεχώς την πορεία σας και σύντομα θα φτάσετε στην παραλία με τους αμμόλοφους αριστερά σας, εκεί όπου καταλήγει το φαράγγι της Ελιγιάς. Συνεχίστε παραλιακά μέχρι την εκκλησία του Αποστόλου Παύλου – από τις παλαιότερες του νομού. Λέγεται ότι εδώ άραξε, λόγω τρικυμίας, το καράβι το οποίο μετέφερε τον Απόστολο Παύλο στην Ρώμη και εις ανάμνηση του γεγονότος έκτισαν οι ντόπιοι αργότερα το πανέμορφο εκκλησάκι.

Τρεχούμενο νερό υπάρχει συνήθως εδώ δίπλα, πάνω στην παραλία, καθώς τα νερά από τα Λευκά Όρη καταλήγουν από υπόγειες διαδρομές στην θάλασσα. Ακολουθώντας το μονοπάτι μέσα από το πευκοδάσος και πάντα λίγο ψηλότερα από την θάλασσα θα δείτε μετά από ώρα πινακίδα για το μονοπάτι αριστερά, το οποίο ανηφορίζει για το πανέμορφο χωριό Αγ. Ιωάννης. Το μονοπάτι γίνεται αργότερα περίτεχνο καλντερίμι και στριφογυρίζει την απότομη πλαγιά ξεκορφίζοντας με 500 περίπου μέτρα υψομετρική διαφορά, δύο ώρες αργότερα. Η μαγευτική θέα αποζημιώνει για την ανηφορική διαδρομή, καθώς κοιτώντας προς τα κάτω βλέπουμε το δάσος, το Λιβυκό πέλαγος, την παραλία με τον Άγιο Παύλο και στο βάθος την Αγία Ρουμέλη. Ακολουθώντας το μονοπάτι, πάντα με ανηφορική πορεία μέσα στο δάσος, θα βρεθείτε περίπου μία ώρα αργότερα στο χωριό, όπου υπάρχει ένας μικρός παραδοσιακός ξενώνας.

Την επόμενη μέρα μπορείτε να πάρετε τον δρόμο για την Αράδαινα, όπου πάνω από το φαράγγι υπάρχει εντυπωσιακή γέφυρα από την οποία γίνονται άλματα Bungee Jumping. Πρόκειται για τα ψηλότερα άλματα από γέφυρα στην Ευρώπη, με πτώση 138 μέτρων. Από το επόμενο χωριό, την Ανώπολη, αγροτικός δρόμος οδηγεί στην περιοχή Ρουσιές, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων. Από εδώ γίνεται η προσέγγιση της ψηλότερης κορυφής, των Παχνών (2453μ.) σε λιγότερο από δύο ώρες. Παλαιό μονοπάτι οδηγεί από τις Ρουσιές στο Κατσιβέλι και στο καταφύγιο της Σβουριχτής μετά από τρεις ώρες περίπου.!

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Δυσκολία Διαδρομής: Έυκολη
  • Διάρκεια Διαδρομής: 5 Ώρες
  • Περίοδος επισκεψιμότητας: Όλο τον χρόνο

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.