Επιλογή Σελίδας

weather 21°C / 69°F Χανιά

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Με μια ματιά

Στο οροπέδιο της Νίδας, στις ανατολικές παρειές του όρους Ίδη, βρίσκεται το σπήλαιο Ιδαίον Άντρον, η σπηλιά της Ίδης, δηλαδή του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1538 μ. Είναι ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά σπήλαια της Μινωϊκής Κρήτης καθώς συνδέεται μυθολογικά με τον θεό Δία.

Έρευνες στο σπήλαιο έγιναν από τις αρχές του 20ου αιώνα, ωστόσο η συστηματική αρχαιολογική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία και τους Ιωάννη και Έφη Σακελλαράκη κατά τα έτη 1982-1985, τεκμηρίωσε την αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία στο Ιδαίο Άντρο από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 5° αιώνα π.Χ.

Περιήγηση και στάσεις

Με την είσοδό του στο σπήλαιο ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από το τεράστιο άνοιγμά του, το οποίο οδηγεί σε μεγάλη κεντρική αίθουσα και πλευρική στοά μήκους 22 μέτρων.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την σποραδική κατοίκηση κατά την τελική Νεολιθική περίοδο (3300-3000 π.Χ.), ενώ το τελευταίο μισό της 3ης χιλ. π.Χ., υποδηλώνεται για πρώτη φορά η λατρευτική χρήση του σπηλαίου. Τη μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών είχε ο ιερός χώρος στους Γεωμετρικούς και Αρχαϊκούς χρόνους (10ο – 6ο αι. π.Χ.).

Στην Κλασική εποχή (5ος αι. π.Χ.), οι γραπτές πηγές αναφέρονται στη λατρεία που ασκήθηκε στο σπήλαιο και της αποδίδουν μυστηριακό και χθόνιο χαρακτήρα.

Κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους (4ος αι. π.Χ.- 4ος αι. μ.Χ.), το σπήλαιο συνεχίζει να αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό λατρευτικό κέντρο ως τα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη (μέσα 4ου αι. μ.Χ.).

Μη χάσετε

Η σπουδαιότητα του σπηλαίου τεκμηριώνεται από πολυάριθμα και βαρύτιμα αφιερώματα: αγγεία διαφόρων μεγεθών, περίτεχνα σκεύη, ειδώλια, μοναδικές σφραγίδες από ελεφαντόδοντο, κοσμήματα, μικρογραφικά αγγεία από χρυσό και περιδέραια από ημιπολύτιμους λίθους. Αξίζει επίσης να αναφερθούν οι χάλκινες αναθηματικές ασπίδες 8ου-7ου αιώνα π.Χ. με εγχάρακτες και σφυρήλατες παραστάσεις, κάποια από τα εκλεκτότερα έργα τέχνης του αρχαίου κόσμου, τα οποία μπορεί κάποιος να θαυμάσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Προσβάσιμο απο Α.Μ.Ε.Α: ΟΧΙ

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.