Επιλογή Σελίδας

weather 17°C / 62°F Ρέθυμνο

Κοινοποίηση σε

#incredible_crete

Με μια ματιά

Το Δικταίον Άντρον είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Κρήτης και βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς της Δίκτης, σε υψόμετρο 1025 μ.

Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποδείξει ότι για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο, από το 1800 περίπου π.Χ. ως τον 7ο αι. π.Χ., το σπήλαιο αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους της Κρήτης όπου κατέφθαναν πιστοί ακόμα και από πολύ μακρινά μέρη, για να τιμήσουν τη θεότητα και να φέρουν αφιερώματα.

Περιήγηση και στάσεις

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, το Δικταίον Άντρον είναι το σπήλαιο στο οποίο κατέφυγε η Ρέα για να γεννήσει το Δία. Η αίγα Αμάλθεια, που σύμφωνα με άλλο θρύλο ήταν Νύμφη, ανέθρεψε το Δία, ενώ οι Κουρήτες κάλυπταν το κλάμα του βρέφους με τους ήχους των όπλων τους και του άγριου χορού τους.

Όλο το σπήλαιο καταλαμβάνει έκταση γύρω στα 2200τμ. και η τουριστική διαδρομή μέσα σε αυτό φτάνει τα 250μ.

Στην είσοδο του σπηλαίου, ο επισκέπτης αντικρίζει στα δεξιά του ένα προθάλαμο και εμπρός του μια μεγάλη αίθουσα. Ο προθάλαμος έχει συνολικό μήκος 42 μέτρων, πλάτος μέγιστο 19 μέτρα και ύψος μέγιστο 6,5 μέτρα.

Η λατρεία αρχίζει μάλλον από την Πρωτομινωική περίοδο (2800 – 2300 π.Χ.) – αν και υπάρχουν στον προθάλαμο ίχνη παλαιότερης ανθρώπινης παρουσίας. Τα κυριότερα όμως ευρήματα είναι της Μεσομινωικής περιόδου (1800 π.Χ.) και μεταγενέστερα, διότι η διάρκεια χρήσης του είναι μακραίωνη. Η χρησιμοποίησή του συνεχίζεται αδιάκοπα ως την γεωμετρική (8ος αι. π.Χ.) και ανατολίζουσα – αρχαϊκή περίοδο (7ος – 6ος αι. π.Χ.). Από τα ευρήματα φαίνεται ότι το σπήλαιο είχε επισκέπτες και κατά τη ρωμαϊκή ακόμη περίοδο. Οι πιστοί αφιέρωναν πολλά αναθήματα, όπως ειδώλια πιστών, θεών, ζώων, διπλούς πελέκεις, όπλα κλπ.

Μη χάσετε

Στο βάθος αριστερά της μεγάλης αίθουσας του σπηλαίου υπάρχει ένας μικρός θάλαμος, στην εσοχή του οποίου θεωρείται ότι γεννήθηκε ο Δίας. Προς τα δεξιά υπάρχει ένας ακόμα θάλαμος, πολύ μεγαλύτερος, ο οποίος χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο πρώτο ο επισκέπτης συναντά μία λίμνη, της οποίας το νερό διατηρείται συνήθως καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και στο δεύτερο τον “μανδύα του Διός”, έναν μεγάλο και θεαματικό σταλακτίτη.

Love

Κοινοποίηση σε

Περισσότερες Πληροφορίες

  • Τηλέφωνο: +30 28410 22462
  • Email: efalas@culture.gr

Τοποθεσία

 
 

Love

Κοινοποίηση σε
Font size selection
  • Sign Up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.