Με μια ματιά
Το δεύτερο σε μέγεθος μινωικό ανάκτορο της Κρήτης είναι χτισμένο σε ύψωμα στο δυτικό άκρο της πεδιάδας της Μεσαράς, σε σημείο που ελέγχει τόσο τα αγαθά του κάμπου όσο και την έξοδο προς τη θάλασσα και τα λιμάνια του κόλπου (Καλαμάκι, Κομμός και Μάταλα). Όπως κάθε μινωικό ανάκτορο αποτελούσε το διοικητικό, θρησκευτικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής, ενώ γύρω από αυτό απλωνόταν η μινωική πόλη. Κατά τη μυθολογία, στη Φαιστό βασίλεψε η δυναστεία του Ρoδάμανθυ, γιου του Δία και αδελφού του Μίνωα.
Λόγω της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής του σύνθεσης και της άψογης κατασκευής του, το ανάκτορο της Φαιστού θεωρείται σήμερα ένα από τα καλύτερα δείγματα μινωικού ανακτόρου. Το πρώτο ανάκτορο χτίστηκε στην αρχή της 2ης χιλιετίας π.X. και καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά γύρω στο 1700 π.X. Πάνω στα ερείπια οικοδομήθηκε ένα νέο μεγαλοπρεπέστερο ανάκτορο, το οποίο καταστράφηκε, όπως και τα άλλα μινωικά κέντρα, στα μέσα του 15ου αιώνα π.X., οπότε και ο χώρος εγκαταλείφθηκε οριστικά.
Περιήγηση και στάσεις
Στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο διακρίνονται λείψανα τόσο του παλαιού όσο και του νέου ανακτόρου. Η πρόσβαση γίνεται από την πλακόστρωτη δυτική αυλή, την οποία διασχίζει λοξά ένας «πομπικός δρόμος». Στη βόρεια άκρη του υπάρχουν οκτώ βαθμίδες που χρησίμευαν σαν θεατρικές κερκίδες, ενώ στην απόληξη του δρόμου στα νότια βρίσκεται το πρόπυλο, η είσοδος του Παλαιού Ανακτόρου.
Στη βορειοανατολική άκρη της δυτικής αυλής βρίσκεται ένα από τα πρώτα ιερά του χώρου και πίσω του θα δείτε τη μνημειώδη σκάλα και τα εντυπωσιακά προπύλαια του νέου ανακτόρου, ένα από τα αριστουργήματα της προελληνικής αρχιτεκτονικής. Ένας φαρδύς διάδρομος συνδέει τη δυτική με την «κεντρική αυλή», η οποία αποτελεί το κέντρο γύρω από το οποίο οργανώνονται συμμετρικά οι διάφορες πτέρυγες του συγκροτήματος.
Στη δυτική πτέρυγα βρίσκονταν οι «αποθήκες», δέκα δωμάτια που περιείχαν τα αγαθά του ανακτόρου (κρασί, λάδι, μέλι, δημητριακά κλπ.) μέσα σε μεγάλα πιθάρια. Νότιά τους βρίσκονται μικρά δωμάτια ιερών, όπως μαρτυρούν τα αντικείμενα λατρείας που βρέθηκαν εκεί, καθώς και χαράγματα διπλών πελέκεων στους τοίχους. Στην ανατολική πτέρυγα αναπτύσσονται τα εργαστήρια, ενώ ένας υπαίθριος, πλακόστρωτος διάδρομος, με αγωγό για την αποχέτευση των βρόχινων νερών, καταλήγει στη μικρή «βόρεια αυλή».
Μη χάσετε
Τα πολυτελή «βασιλικά διαμερίσματα», στα οποία οδηγεί η μεγαλοπρεπής είσοδος της βόρειας πτέρυγας. Εδώ θα δείτε την «αίθουσα της βασίλισσας» και βόρειά της, το «μέγαρο του βασιλιά», που στολιζόταν με πλούσιες τοιχογραφίες και ήταν στρωμένο με αλαβάστρινες πλάκες. Στο βορειοανατολικό άκρο του ανακτόρου σώζονται επίσης μια σειρά από δωμάτια που ανήκαν στο Παλαιό Ανάκτορο και ενδεχομένως αποτελούσαν τα «αρχεία» του, καθώς σε ένα από αυτά βρέθηκε ο περίφημος δίσκος της Φαιστού, το πιο διάσημο εύρημα του χώρου, μαζί με πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής.
Περισσότερες Πληροφορίες
- Προσβάσιμο απο Α.Μ.Ε.Α: ΟΧΙ
- Τηλέφωνο: +30 28920 42315
- Email: efahra@culture.gr