Κότα και Ζυγούρι πιλάφι | Recipes

Κότα και Ζυγούρι πιλάφι

  • LIKE

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό ζυγούρι
  • 2 νεροπότηρα ρύζι (όχι σπυρωτό)
  • 1/2 ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού, αλάτι
  • 1 κότα 1 1/2 κιλό
  • 6 νεροπότηρα ζωμό
  • 2 κουταλιές σούπας στακοβούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα κρέατα και τα βράζουμε μαζί, σε σιγανή φωτιά, για 1 1/2 ώρα τουλάχιστον, ρίχνοντας μέσα στο νερό μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Μόλις ψηθούν, βγάζουμε τα κρέατα, σουρώνουμε το ζωμό τους και τα αλατοπιπερώνουμε. Μετράμε τον ζωμό, σε κάθε 3 νεροπότηρα ζωμό αντιστοιχεί 1 ρύζι. Σε μία κατσαρόλα ξαναβράζουμε τον σουρωμένο ζωμό και ρίχνουμε το ρύζι, σε μέτρια φωτιά, το οποίο και ανακατεύουμε για να μην κολλήσει, μέχρι να τραβήξει όλο σχεδόν το ζωμό (20 λεπτά περίπου).

Καίμε το στακοβούτυρο σ’ ένα μπρίκι, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, περιχύνουμε με αυτό το πιλάφι μας και τ’ αφήνουμε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Σερβίρεται χώρια το ρύζι από το κρέας. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού στο ρύζι, πέντε λεπτά πριν ψηθεί για να μείνει σπυρωτό (και πριν ρίξουμε το στακοβούτυρο).Στο ενα πότηρι ρύζι αντιστοιχούν 3 νεροπότηρα ζωμός.