lasithichaniaherakliorethymno

Χρήσιμες Πληροφορίες

ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ & ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

 • Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας: 166
 • Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης: 112
 • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία, Φαρμακεία, Γιατροί: 14944
 • Άμεση Δράση Αστυνομίας: 100
 • Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
 • Άμεση επέμβαση Λιμενικού Σώματος: 108

Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση τους πολίτες σε περιπτώσεις που χρειαστούν βοήθεια, σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τηλεφωνική κλήση απαντάει αμέσως εξειδικευμένο προσωπικό με το οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε σε μια από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες.
H κλήση από σταθερό, κινητό τηλέφωνο, τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή είναι χωρίς χρέωση. Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης λειτουργεί και στην Ελλάδα για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες της χώρας μας. Ο αριθμός λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας, ακόμη κι αν το δικό σας δίκτυο δεν λειτουργεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία, αρκεί να υπάρχει κάλυψη από άλλο δίκτυο.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ – ΑΡΓΙΕΣ

Υπάρχουν δύο τύποι αργιών: εκείνες που εμπίπτουν την ίδια μέρα κάθε χρόνο και οι κινητές εορτές, οι οποίες εμπίπτουν σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρόνο.

 

 • Πρωτοχρονιά: 1η Ιανουαρίου
 • Θεοφάνεια: 6 Ιανουαρίου
 • Καθαρά Δευτέρα: 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα 
 • Ημέρα της Ανεξαρτησίας και Γιορτή του Ευαγγελισμού: 25η Μαρτίου
 • Πάσχα (Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα) 
 • Εργατική Πρωτομαγιά: 1η Μαΐου
 • Πεντηκοστή: Γιορτάζεται 50 ημέρες μετά το Πάσχα
 • Κοίμηση της Θεοτόκου: Η 15η Αυγούστου
 • Εθνική Επέτειος 28η Οκτωβρίου  
 • Χριστούγεννα: 25η -26η Δεκεμβρίου

ΓΛΩΣΣΑ

Η επίσημη γλώσσα είναι τα ελληνικά ενώ αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ρώσικα και άλλες γλώσσες ομιλούνται ευρέως κυρίως στα τουριστικά θέρετρα. Οι ξένοι επισκέπτες που προσπαθούν να μιλήσουν έστω και λίγες ελληνικές λέξεις ανταμείβονται με ζεστά χαμόγελα.

ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ- ΔΟΓΜΑΤΑ

Στην Ελλάδα κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα της θρησκευτικής ανοχής και ελευθερίας. Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Υπάρχουν επιπλέον χώροι διεξαγωγής τελετών διαφορετικών θρησκειών.

ΚΛΙΜΑ - ΚΑΙΡΟΣ

Το κλίμα της Κρήτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της ελκυστικότητάς της. Είναι ήπιο μεσογειακό – ξηροθερμικό (υψηλή ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πολύ μικρές εποχιακές μεταβολές της θερμοκρασίας και έλλειψη ακραίων καιρικών φαινομένων).

Την άνοιξη οι θερμοκρασίες κυμαίνονται περίπου από 16°C  έως 24°C. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι μέσες θερμοκρασίες κυμαίνονται περίπου από 25°C έως 30°C,  με τις μέγιστες τιμές να αγγίζουν ακόμα και τους 40°C. Τα μελτέμια ωστόσο μετριάζουν τη ζεστή ατμόσφαιρα.

Το φθινόπωρο, η πιο ήπια εποχή στην Κρήτη, η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 13°C έως 20°C και ο καιρός είναι κατάλληλος για μπάνιο στη θάλασσα.

Ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου από12°C έως 13°C. Γενικά, η ανατολική Κρήτη είναι πιο θερμή από τη δυτική, η νότια πλευρά του νησιού είναι πιο θερμή από τη βόρεια, το δυτικό τμήμα της Κρήτης έχει περισσότερη βλάστηση και στις ορεινές περιοχές ο καιρός είναι πιο δροσερός.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ

Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της νότιοανατολικής Ευρώπης, της νότιοδυτικής πλευράς της Ασίας και της βόρειας Αφρικής.

Η θέση αυτή, εκτός από την τεράστια γεωπολιτική σημασία που έχει, σχετίζεται και με τη διαμόρφωση του γενικού κλίματος και, κατά συνέπεια, με τη βιοποικιλότητα (χλωρίδα – πανίδα) το νησιού η οποία είναι εξαιρετικά πλούσια. Η έκταση που καταλαμβάνει η Κρήτη είναι περίπου 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μήκος 260 χλμ, περίπου, ενώ το μήκος της ακτογραμμής που περιβάλλει τη μεγαλόνησο είναι μεγαλύτερο από 1.000 χλμ.

Η μορφολογία του κρητικού εδάφους χαρακτηρίζεται ως έντονα ορεινή, με μια εκτεταμένη οροσειρά να το διασχίζει με κατεύθυνση δυτική προς ανατολική. Τα όρη που διαμορφώνουν τη γεωμορφολογία του νησιού είναι τα Λευκά Όρη με μέγιστο υψόμετρο 2.452 μέτρα, η οροσειρά του Ψηλορείτη με μέγιστο υψόμετρο τα 2.456 μέτρα και το όρος Δίκτη, με μέγιστο υψόμετρο τα 2.148 μέτρα. Για να αντιληφθεί κανείς την ένταση του ορεινού χαρακτήρα της Κρήτης αρκεί να παρατηρήσει τα Λευκά Όρη, τον πιο εκτεταμένο ορεινό όγκο με περισσότερες από 50 κορυφές και υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων.

Η παρουσία μεγάλων και εντυπωσιακών οροπεδίων, όπως του Ομαλού, του Ασκύφου, του Νιάτου, της Νίδας και του Λασιθίου, ο μεγάλος αριθμός φαραγγιών, η παρουσία καταβοθρών, όπως η καταβόθρα του Ομαλού, βαράθρων και πολυάριθμων σπηλαίων (όπως το σπήλαιο – βάραθρο του Γουργούθακα, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, με βάθος περίπου 1.200 μέτρα, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης) συμπληρώνουν την ορεινή και έντονη εικόνα της γεωμορφολογίας του νησιού. Ειδικά η παρουσία σπηλαίων είναι τόσο έντονη που μόνο στα Λευκά Όρη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.500 σπήλαια και τα τρία βαθύτερα βάραθρα της Ελλάδας ενώ συνολικά στην Κρήτη είναι καταγεγραμμένα περισσότερα από 5.000 σπήλαια.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα φαράγγια, η Κρήτη μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως “ο τόπος των φαραγγιών”. Σε αυτό συμβάλλει μια ιδιαίτερα σημαντική από γεωλογικής και περιβαλλοντικής πλευράς, διαμόρφωση που αποτελεί το προϊόν της συνδυασμένης επίδρασης του νερού, της εύθρυπτης φύσης των ασβεστολιθικών πετρωμάτων που κυριαρχούν στο νησί και των έντονων τεκτονικών κινήσεων της περιοχής, με την πλάκα της Αφρικής να βυθίζεται αργά κάτω από την ευρωπαϊκή, προκαλώντας έντονες πιέσεις στο ελληνικό τόξο. Αυτή η εγγύτητα της Κρήτης στο σημείο σύγκλισης των δύο τεκτονικών πλακών έχει επιφέρει, κατά το πέρασμα των γεωλογικών χρόνων, σημαντικές ανυψώσεις του εδάφους, με χαρακτηριστικότερη την ανύψωση των 9 μέτρων μετά από σεισμό 8 Ρίχτερ, το 365 μ.Χ.

Τα φαράγγια της Κρήτης, επιβλητικές «μαχαιριές» στους ορεινούς όγκους, με βασικό προσανατολισμό Βορρά – Νότου, προκαλούν δέος και θαυμασμό, ενώ παράλληλα συνιστούν τόπους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εδάφους, βιοποικιλότητας και τοπικών μικροκλιματικών συνθηκών. Το γνωστότερο από αυτά, το φαράγγι της Σαμαριάς, μήκους 16 περίπου χιλιομέτρων, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Ευρώπης και μια περιβαλλοντική και ιστορική κοιτίδα, διεθνώς αναγνωρισμένη. Εκτός όμως από το φαράγγι της Σαμαριάς, τα φαράγγια της Ίμπρου, της Αράδαινας και της Αγίας Ειρήνης, στα Χανιά, το Κουρταλιώτικο στο Ρέθυμνο, το Αγιοφάραγγο και το φαράγγι του Καρτερού, στο Ηράκλειο, το φαράγγι του Χα και το Φαράγγι των Νεκρών ή φαράγγι της Ζάκρου στο Λασίθι είναι τα χαρακτηριστικά και πιο επιβλητικά που μπορεί να επισκεφθεί και να διασχίσει κάποιος στην Κρήτη.

ΩΡΑ

Ώρα Ελλάδος : GMT +2

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

 • Δημόσιες Υπηρεσίες: Δευτέρα – Παρασκευή 7:30 – 15:00
 • Ταχυδρομεία: Δευτέρα-Παρασκευή 7:30 – 14:00
 • Τράπεζες: Δευτέρα – Πέμπτη 8:00 – 14:30 και Παρασκευή 8:00 – 13:30
 • Ωράριο καταστημάτων : είναι ανοικτά Δευτέρα και Τετάρτη: 9:00 – 15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9:00 – 14:00 και 17:30 – 21:00, Σάββατο: 9:00 – 15:00. Στις τουριστικές περιοχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα καταστήματα έχουν ελεύθερο ωράριο.
 • Τα φαρμακεία αν και έχουν ελεύθερο ωράριο συνήθως λειτουργούν 08:00 με 14:00 τη Δευτέρα και την Τετάρτη. Την Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή είναι ανοιχτά και το απόγευμα 17:30 με 21:00. Υπάρχουν επίσης εφημερεύοντα φαρμακεία που είναι ανοιχτά όλες τις ώρες και τα σαββατοκύριακα. Θα τα βρείτε από τις λίστες που βρίσκονται στις πόρτες των φαρμακείων.

ΝΟΜΙΣΜΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Eπίσημο νόμισμα είναι το ευρώ (€). Κυκλοφορούν κέρματα των: 1, 2, 5, 10, 20 και 50 λεπτών και του 1 και 2 €. Τα χαρτονομίσματα κυκλοφορούν σε τιμές των 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 €. Πριν το ταξίδι σας επικοινωνήστε με την τράπεζά σας για να τους ενημερώσετε για τη χρήση πιστωτικής κάρτας και την ανάληψη χρημάτων. Σε όλες τις πόλεις του νησιού υπάρχουν πολλές τράπεζες με ΑΤΜ’s και γραφεία συναλλάγματος.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ & VISA

Πληροφορηθείτε αν είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας και διαβατηρίου από τη χώρα προέλευσής σας και προβείτε έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΤ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ – ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 220V AC (50Hz). Για να λειτουργούν σωστά και χωρίς προβλήματα οι συσκευές από τη βόρεια Αμερική χρειάζονται μετασχηματιστή και από την Αγγλία ειδικό προσαρμογέα. Βεβαιωθείτε πριν τη χρήση ότι οι ηλεκτρικές συσκευές που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε λειτουργούν σε αυτή την τάση.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ –ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η Κρήτη διαθέτει πολύ καλά δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε σε ισχύ τα απαιτούμενα έγγραφα της υγειονομικής σας περίθαλψης. Οι επισκέπτες που προέρχονται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και επιθυμούν να έχουν την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας / European Health Card ή άλλο νόμιμο Κοινοτικό έγγραφο, που θα εκδόσει ο αρμόδιος ασφαλιστικός τους φορέας και με βάση το οποίο καλύπτεται μέρος ή το σύνολο των εξόδων νοσηλείας.

Οι επισκέπτες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να έχουν την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη πρέπει να συμβουλευτούν τον ασφαλιστικό τους φορέα πριν ταξιδεύσουν.

 

ΝΕΡΟ ΒΡΥΣΗΣ

Το νερό της βρύσης είναι ασφαλές για κατανάλωση, ωστόσο συνιστάται η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η Κρήτη διαθέτει ευρεία κάλυψη δικτύων κινητής τηλεφωνίας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής πιστότητας στους χρήστες των τηλεφωνικών υπηρεσιών. Επικοινωνήστε με τον τηλεφωνικό σας πάροχο προκειμένου να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία διεθνούς περιαγωγής (roaming) στο κινητό σας.

Αν σκοπεύετε να μείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να κάνετε περισσότερες κλήσεις, ίσως είναι προτιμότερο να αγοράσετε μια ελληνική κάρτα SIM. Πηγαίνετε με το κινητό τηλέφωνο και το διαβατήριό σας σε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας όπου θα καταχωριστεί η νέα κάρτα SIM, μαζί με τον αριθμό της συσκευής σας και τις προσωπικές σας πληροφορίες. (Αδήλωτα τηλέφωνα δεν μπορούν να λάβουν ή να πραγματοποιήσουν κλήσεις).

Για να στείλετε γράμμα, καρτ ποστάλ, πακέτα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Τα γραφεία αυτά προσφέρουν επίσης υπηρεσία αποστολής φαξ όπως και τα περισσότερα ξενοδοχεία.

Αν θέλετε να συνδεθείτε στο ίντερνετ, μπορείτε να μεταβείτε σε τοποθεσίες που προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία: κοινόχρηστοι χώροι, ίντερνετ καφέ, αεροδρόμιο κ.λπ. Πολλά σημεία στην Κρήτη, ιδίως στις τουριστικές περιοχές έχουν wifi.

Διεθνής κωδικός κλήσεων – κλήσεις από και προς Κρήτη

Ο διεθνής κωδικός κλήσης για την Ελλάδα είναι +30. Εάν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε μια κλήση από το εξωτερικό, θα πρέπει να καλέσετε +30, ακολουθούμενο από τον αριθμό τηλεφώνου. Εάν θέλετε να καλέσετε μια άλλη χώρα από την Κρήτη, πληκτρολογήστε 00 και στη συνέχεια τον κωδικό χώρας και τον αριθμό τηλεφώνου.

Μπορείτε, επίσης, να κάνετε κλήσεις από τηλεφωνικούς θαλάμους οι οποίοι λειτουργούν με τηλεκάρτες τις οποίες μπορείτε να τις προμηθευτείτε απο καταστήματα ΟΤΕ, περίπτερα, mini markets.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΛΗΣΕΩΝ

Ο διεθνής κωδικός κλήσης για την Ελλάδα είναι +30. Εάν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε μια κλήση από το εξωτερικό, θα πρέπει να καλέσετε +30, ακολουθούμενο από τον αριθμό τηλεφώνου. Εάν θέλετε να καλέσετε μια άλλη χώρα από την Κρήτη, πληκτρολογήστε 00 και στη συνέχεια τον κωδικό χώρας και τον αριθμό τηλεφώνου.

Μπορείτε, επίσης, να κάνετε κλήσεις από τηλεφωνικούς θαλάμους οι οποίοι λειτουργούν με τηλεκάρτες τις οποίες μπορείτε να τις προμηθευτείτε απο καταστήματα ΟΤΕ, περίπτερα, mini markets.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΣΑΣ

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας με το κατοικίδιό σας, καλό είναι να ελέγξετε τους όρους του καταλύματος που έχετε επιλέξει και της μεταφορικής εταιρείας, αναφορικά με τα ταξίδια με κατοικίδια ζώα. Σύμφωνα με το Ν. 3170/2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους αρκεί να είναι δεμένος, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος, αν μας ζητηθεί. Σε περίπτωση επικίνδυνου ζώου απαιτείται φίμωτρο.

Στον άρθρο 230, παραγρ. Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99) ορίζεται ότι: « Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων». Η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες.

ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Πριν ταξιδέψετε ενημερωθείτε σχετικά με τη νομοθεσία που διέπει τις δραστηριότητες του ερασιτεχνικού ψαρέματος και κυνηγιού. Για πληροφορίες σχετικά με κυνήγι επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:ksellas.gr.

Η ερασιτεχνική – αθλητική αλιεία διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 373/85 (131 Α΄),καθώς και από τον Καν.(ΕΚ)1967/2006. Οι ερασιτέχνες αλιείς πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ατομική αστυνομική άδεια αλιείας που εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι ερασιτέχνες αλιείς που αλιεύουν από την ξηρά (άρθρο 232 Γενικός Κανονισμός Λιμένα).

ΓΥΜΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Υπάρχουν κέντρα παραθερισμού που σύμφωνα με τον Ν.1399/83 επιτρέπεται ο γυμνισμός.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους σύμφωνα με το Ν.3868/10. Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα μπορούν να διαθέτουν δωμάτια για καπνιστές.

ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ

Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι από την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών κατά την παραμονή σας στην Κρήτη, απευθυνθείτε στα κατά τόπους γραφεία τουριστικής αστυνομίας και στον ΕΟΤ. Για καταχώριση παραπόνων ή καταγγελιών μπορείτε να συμπληρώσετε την ακόλουθη αίτηση και να την αποστείλετε στο mail: complaints@gnto.gr

ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΞΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

 • Προξενείο Μεγάλης Βρετανίας:                       2810 224012
 • Γαλλικό Προξενείο:                                            28210 91191
 • Γερμανικό Προξενείο:                                       28210 68876
 • Προξενικό Πρακτορείο Ιταλίας:                      28210 27315
 • Προξενείο Φιλανδίας:                                       2810 346202
 • Σουηδικό Προξενείο:                                         28210 60605
 • Προξενείο Δανίας:                                             2810 243714

Πηγή: www.crete.gov.gr

 

 

ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Άτομα διαφορετικής εθνικότητας από την ελληνική που επιθυμούν να παντρευτούν στην Κρήτη πρέπει να απευθυνθούν στους κατά τόπους Δήμους, όπου θέλουν να τελέσουν τον γάμο και να ενημερωθούν σχετικά με τα πιστοποιητικά που απαιτούνται. Δεν επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ατόμων ιδίου φύλου.