Κτηνοτροφία – Τυροκομία

ΣΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΣΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ, ΕΚΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ.

Τα οποία συχνά κατά τους θερινούς μήνες βόσκουν σε παραθαλάσσιες ερημικές περιοχές, όπου η αλμύρα και το θαλασσινό αλάτι δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση στο κρέας τους. Η κτηνοτροφία ήταν ανέκαθεν η κύρια ασχολία των κατοίκων των ορεινών περιοχών, από την ανατολική μέχρι τη δυτική Κρήτη.

Η αυθεντική Κρήτη εξακολουθεί να βρίσκει τρόπους έκφρασης στα διάσελα και τις κορφές, στα μητάτα και στους κούμους, που δεν τα φθάνουν ακόμη οι δρόμοι και οι «ευκολίες» του πολιτισμού, είτε με ριζίτικα τραγούδια, είτε με παραδοσιακά με συνοδεία μουσικής. Βέβαια θα ήταν ανέφικτο να παραχθούν τα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα χωρίς την τεχνογνωσία χιλιάδων ετών, που σήμερα σε συνδυασμό με τις μοντέρνες μεθόδους διασφαλίζουν την ποιότητα.

Στα σύγχρονα τυροκομεία το γάλα πρώτα παστεριώνεται και έπειτα, με την προσθήκη καλλιέργειας, θερμαίνεται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες για να γίνει ηδιάσημη κρητική γραβιέρα, η οποία θα ωριμάσει για αρκετούς μήνες πριν διατεθεί προς κατανάλωση. Άλλα τυριά, τα οποία είναι φημισμένα, είναι η μυζήθρα, ο αθότυρος, η μαλάκα, η φέτα (άσπρα τυριά) και το ξύγαλο. Καταπληκτικό είναι και το κρητικό γιαούρτι, το οποίο γίνεται από πρόβειο γάλα.