lasithichaniaherakliorethymno

Εναλλακτικές Δραστηριότητες

ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ

Αρώματα από το ζύμωμα και τον τρύγο, αγροτικές εργασίες σε απέραντους ελαιώνες και αμπέλια, περιπλάνηση στα ασβεστωμένα σοκάκια και τις πλατείες των χωριών, φωνές παιδιών που παίζουν αμέριμνα, βελάσματα ζώων. Εικόνες που σήμερα ακούγονται ως μακρινές αναμνήσεις. Κι όμως, ο επισκέπτης της Κρήτης μπορεί ακόμη και σήμερα να έρθει σε επαφή με αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, επιλέγοντας να διαμείνει σε κάποιο από τα χωριά της υπαίθρου ή σε ένα από τα πολυάριθμα αγροτουριστικά καταλύματα σε όλες τις γωνιές του νησιού που προσφέρουν ανάλογες εμπειρίες.

Τα αγροτουριστικά καταλύματα και κάποιες εξειδικευμένες επιχειρήσεις παρέχουν σεμινάρια παραδοσιακής μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, ζυμώματος ψωμιού και συλλογής άγριων χόρτων, βοτάνων, μανιταριών, σαλιγκαριών και τρούφας. Παράλληλα, μπορεί κάποιος να συμμετέχει στη διαδικασία συλλογής του καρπού της ελιάς, της παραγωγής του ελαιόλαδου, της απόσταξης της ρακής, του τρύγου στα αμπέλια, του ξεμελιάσματος των κηρήθρων, της καλλιέργειας λαχανικών, της συλλογής γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, της εκτροφής οικόσιτων ζώων, της κουράς των προβάτων και άλλα πολλά.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΦΥΣΗ

ΦΥΣΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Η ιστορία αυτής της γης κυλά για χιλιάδες χρόνια παράλληλα με την ιστορία των ανθρώπων της. Και αν συνήθως ο χρόνος των ανθρώπων αφήνει κενά και ανεξερεύνητα σημεία, ο χρόνος της γης στην Σητεία έχει καταγράψει τα σημάδια του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια πάνω της. Πάνω στην πέτρα, μέσα στις χαράδρες, στα σπήλαια και στα μοναδικά της φαράγγια. Περισσότερες πληροφορίες  Sitia-geopark.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

Το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη ιδρύθηκε το 2001 από την εταιρία Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. με την επιστημονική υποστήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Λόγω της πλούσιας γεωποικιλότητας, του πανέμορφου τοπίου και της αναμφισβήτητης ιστορίας και παράδοσής του, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη εντάχθηκε, από την ίδρυσή του κιόλας, στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και λίγο αργότερα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια αναγνώριση του τόπου αυτού.
Έκτοτε το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη σε συνεργασία με τους Δήμους του Πάρκου και άλλους αρμόδιους φορείς έχει αναπτύξει την κατάλληλη υποδομή για να παρέχει τόσο στους φιλοξενούμενούς του όσο και στους μόνιμους κατοίκους του μία ποιοτική ζωή σε ένα πρότυπο μη αστικό περιβάλλον.

Σήμερα το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη συμμετέχει ενεργά στις παγκόσμιες προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της βιώσιμης, τοπικής ανάπτυξης μέσω του γεωτουρισμού και άλλων μορφών εναλλακτικών τουρισμού.

Στις 17 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι,η Γενική Διάσκεψη της UNESCO, , αποδέχθηκε ομόφωνα τη δημιουργία του νέου προγράμματος του οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα, (International Geoscience and Geoparks Program) σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η αναγνώριση περιοχών με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».

Διαδραστικός Χάρτης των Γεωτόπων του Φυσικού Πάρκου

Διαδραστικός Χάρτης Γεωτουρισμού του Φυσικού Πάρκου

CRETAN THEMATIC PARK – «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΝΩΙΤΕΣ»

Το “Cretan Thematic Park” είναι ένα καινοτόμο θεματικό πάρκο αναβίωσης του Μινωικού Πολιτισμού. Αποτελεί μία ευκαιρία για τους επισκέπτες να γνωρίσουν τον Μινωικό πολιτισμό, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και με δύο χοροθεατρικά δρώμενα, ενώ θα γεύονται μινωικές γεύσεις από προϊόντα της Κρήτης. Στην είσοδο νέες γυναίκες, ντυμένες με μινωική φορεσιά, υποδέχονται τους επισκέπτες και τους οδηγούν στις θέσεις τους μέσα στην αίθουσα, που φωτίζεται με το Μινωικό λυχνάρι δημιουργώντας την ονειρική μινωική ατμόσφαιρα. Ο χώρος αρωματίζεται με θυμίαμα από μυρωδικά και βότανα της Κρήτης. Μια ομάδα γυναικών και ανδρών αναπαριστούν τη «Μινωική Γιορτή του Τρύγου». Την παράσταση συνοδεύει μουσική από ήχους κιθάρας, αυλού, σείστρου και τυμπάνου.

Προβάλλεται η 3D ταινία «Κνωσός – Ένα ταξίδι στο χρόνο» που παρουσιάζει την οικοδομική ιστορία του ανακτόρου της Κνωσού από το 7000π.Χ. μέχρι και το 1100π.Χ. Σερβιτόροι, ντυμένοι με μινωική ενδυμασία, σερβίρουν συνταγές μινωικών συνδυασμένων φαγητών. Παράλληλα οι επισκέπτες παρακολουθούν μια ταινία με εικόνες από τη ζωή των Μινωιτών. Μετά το γεύμα προσφέρεται στους επισκέπτες φρούτο, γλυκό και τσικουδιά, ενώ η παράσταση κορυφώνεται με ένα χορόδραμα εμπνευσμένο από τον πιο γνωστό μύθο, «Μινώταυρος και Θησέας».

Πρόγραμμα Παραστάσεων:

Kάθε Τρίτη και Πέμπτη 19:45 – 22:15

Τηλέφωνο: +30 2810-224644, 2810-234074

Site: Cretanthematicpark

Email: info@cretanthematicpark.com

ΕΝΑΓΡΟΝ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

Άξος Ρεθύμνου,τ.κ.74051,Κρήτη

τηλ. +30 283461611

fax.+30 2834061050

email:info@cretenatural.com

ΛΑΣΙΝΘΟΣ

Η φιλοσοφία των δημιουργών του “Λάσινθος” δεν είναι άλλος από την αναβίωση της παράδοσης και του πολιτισμού μας, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, τη διάσωση και την ανάδειξη της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας της Κρητικής φύσης, την προβολή της Κρητικής κουζίνας καθώς και του τρόπου κατασκευής και παραγωγής των διαφόρων κρητικών παραδοσιακών προϊόντων. Στο “Λάσινθο” κυριαρχεί η κρητική παραδοσιακή αρχιτεκτονική καθώς και η φυσική ομορφιά των παραδοσιακών υλικών (πέτρα, λαξευτό μάρμαρο, κεραμίδι και ξύλο). Στα 200 στρέμματα του Πάρκου, καλλιεργούνται οπωροφόρα, κηπευτικά, αμπέλια, βότανα και αρωματικά φυτά που ταιριάζουν στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Ιστοσελίδα: lasinthos

AMAZONAS PARK

ο Πάρκο Amazonas «ΑΜΑΖΟΝΕΣ», ένα δημόσιο πάρκο για τα πουλιά ανάμεσα στα βουνά, είναι πραγματικά ένα πολύ ιδιαίτερο είδος πάρκου. Στο πέρασμα του χρόνου αυτό το πάρκο εξελίχθηκε σταδιακά ώστε να αποτελεί ένα σπίτι για τους παπαγάλους που του παραδόθηκαν για διάφορους λόγους από τους πρώην ιδιοκτήτες τους. Οι άνθρωποι εκτιμούν τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στη συντήρηση ενός παπαγάλου ως κατοικίδιο ζώο: θέλουν να έχουν έναν σύντροφο για να μιλήσουν και να χαϊδεύουν κάθε φορά που τους κάνει κέφι.

Ένας παπαγάλος είναι σε θέση να μεταδώσει στον άνθρωπο την αίσθηση της αμοιβαίας κατανόησης, λόγω της νοημοσύνης του, της υπακοής του, του δεσμού του με τον άνθρωπο και της ικανότητας να μιλήσει. Έτσι, μια ιδιαίτερη, πολύ προσωπική σχέση μεταξύ ανθρώπου και ζώου αναπτύσσεται εύκολα, αλλά στην οποία το ζώο συμμορφώνεται πλήρως με τις ανάγκες του ανθρώπου, ενώ ο άνθρωπος σχεδόν ποτέ δεν ικανοποιεί τις ανάγκες που έχει ένα πουλί γιατί αυτές είναι σχεδόν εντελώς άγνωστες σ’ αυτόν. Πηγή: Αmazonaspark

ELISSOS

Μια εναλλακτική φιλοσοφία για το ταξίδι σας! Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Elissos

 

ΘΑΛΟΡΗ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

Στο ιστορικό χωριό των Καπετανιανών που φωλιάζει σε μια πέτρινη ράχη της οροσειράς των Αστερουσίων, η Θαλόρη συνδυάζει την γνήσια κρητική φιλοξενία με ένα πλήθος φυσιολατρικών δραστηριοτήτων σε βουνό και θάλασσα. «Θαλόρη» σημαίνει «θάλασσα» και «όρος» και είναι αυτή η σπάνια σύζευξη που χαρίζει μια μοναδική εμπειρία διαμονής στη νότια Κρήτη.

Η Θαλόρη αποτελείται από 20 παραδοσιακές οικίες, κάθε μία με ξεχωριστή προσωπικότητα. Οι οικίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του χωριού, διατηρώντας την κρητική αρχιτεκτονική τους και συνδυάζοντας την παραδοσιακή αισθητική με τις ανέσεις του σήμερα. Στο εστιατόριο του ξενώνα σερβίρονται πιάτα της κρητικής κουζίνας από αγνά ντόπια υλικά, ενώ η λίστα με τις προτεινόμενες δραστηριότητες (φυσιολατρικές και μη) αλλά και τα αξιοθέατα της περιοχής καλύπτει όλες τις προτιμήσεις.

Με φόντο την ιερή κορυφή του Κόφινα και το γαλάζιο του Λιβυκού πελάγους βιώστε στη Θαλόρη την αυθεντική Κρήτη, σε ένα τοπίο ασκητικό, τραχύ και πανέμορφο, σε μια γωνιά της κρητικής γης με μακραίωνη ιστορία και ανέγγιχτη φύση.

Διεύθυνση:             Καπετανιανά, 70016, Ηράκλειο Κρήτης

Tηλ / Φαξ:             +30 2893 041762

Τηλ. Kρατήσεων: +30 6976994896

E-mail:                  info@thalori.com

Website:                http://www.thalori.com/

THE OLIVE RANCH

DSC02579-1024x580 DSC02728-1024x580 DSC02727-1024x580

The Olive Ranch is an ethical, family run children’s farm with onsite accommodation, set in an area of outstanding natural beauty and only 25 minutes’ drive from Chania. At the Olive Ranch you can see, feed and touch an assortment of animals. We offer various provisions and packages including hot and cold beverages, picnic areas, children’s play spaces, face painting, birthday parties, bike hire, pony and donkey treks, workshops, horse loans, accommodation, venue hire and group bookings as well as wholesome and relaxing family days out!

A Day At The Olive Ranch

The Olive Ranch is open Tuesday to Sunday as well as holiday Mondays 9am -5pm. Here you will meet donkeys, ponies, rabbits, guinea pigs, ducks, chickens, goats and a sheep! We offer hot and cold drinks and you are also welcome to bring a picnic. We offer a bounty of activities; Our Lotus Belle tent provides shade and plenty of play opportunities for your little ones. We have a designated space for our selection of bikes and trikes, a safe outside play area for babies and toddlers and another suitable for ages 3 and above. We also offer donkey and pony treks as well as bike hire at an extra cost.

3.50 euros per person admission (under 2’s free entry).

1.50 euros senior citizens

15.00 euros Family ticket (2 adults 4 children)

Group Bookings

We hope your group will have the best possible experience at The Olive Ranch. In order to achieve this we will ask you a little about your specific group’s requirements. We will then design an age and ability appropriate programme for your day. Activities may include animal interactions, nature walks, theatre participation, craft activities, games, sensory play and free play. Children will also receive a mid-morning healthy snack and a picnic lunch.

Max 30 children with appropriate supervision.

Birthday Parties

We offer a scintillating party package for children aged 3-10! On arrival the party will meet the animals, feed them a delicious snack and cuddle the rabbits! Kids enjoy exclusive access to the activity tent where they can experience face painting, a party game and more! All of this fun works up an appetite; children can tuck into their delicious party picnic boxes before waving the birthday child off on a half hour donkey or pony trek. The remaining guests spend time playing, stroking the animals, feeding the ducks, and riding on the bikes and trikes. As the birthday child returns their friends warmly welcome them back and the cake is presented with candles! We can also cater for younger children; Please inquire.

Times available for booking Weekends and holidays: 10am-1.30pm or 3pm-6.30pm. Weekdays: 3.00pm-6.30pm. Price: 8 euros per child (min 10/max 20 children).

Accommodation

The Wild-de-go

As featured on George Clarkes Amazing Spaces; The award winning Wild-de-go (land) boat is an Isles of Scilly ferry that once chugged around Cornish waters in the 1920s and has come to rest at the Olive Ranch. Thoughtfully restored she retains her rustic charm. Please follow the link to our facebook and Air B and B pages for more pictures and information.

Kri Kri Cabin

We have a five year plan, this includes the construction of a small holiday Cabin. Kri Kri cabin has been designed by Apostolos Mousourakis and will integrate wood and cob in order to create an ecologically sound, aesthetically pleasing and functional space.

The Olive Ranch Villa

Available soon A two bedroom property located at The Ranch. Please inquire for further information

Bike Hire

The Olive Ranch is located in an area of outstanding natural beauty. Cycling through the green valley of avocado, orange and olive groves is an experience to be savoured! The luscious orchards lead you to the River Kiliaris; a very important wetland for birds, turtles, amphibians, eels and crabs. You can follow the cool river through the rich vegetation to the vast and beautiful beaches of Kalyves. If this doesn’t appeal we have plenty of ideas to help you make the most of your hire time. Please book in advance to insure availability.

Optional extras at no extra charge: Helmets, toddler seat. Bike trailer hire: 7 euros/half day. 10 euros/day. Bicycle hire: 7 euros/half day. 14 euros/day.

Venue Hire

The Olive ranch offers a tranquil and breath taking space in the heart of nature from which to run your community group, club or one off special event. The views are quite simply sensational. You will have exclusive use of our heated Belle tent, the outside shade daisy, seating areas, toilet facilities and use of the barbecue area.

Available 7pm-9pm daily and all day Mondays (except holiday Mondays): 10 euros per hour

Horse Loan

The Olive Ranch currently has one happy horse for loan. Rubini is a gentle 14hh horse looking for a gentle friend. If you are experienced in horsemanship, are caring and love horses this is a unique and exciting opportunity for you to trial owning a horse without the long term commitment. We will ask you to tell us about your previous experiences, and you will need to take out your own public liability insurance. We will supply you with tack. Rubini will live on site and you will be able to come and go from the Olive Ranch as you please. There is plenty of surrounding local wildlife to explore with Rubini whilst enjoying your new found friendship.

50 euros per month minimum 6 months.

Craft Stalls

We have future plans to rent weekend craft stalls to local arts and craft producers. We wish to support small businesses who produce their goods locally, by hand or practice other ethical design, manufacturing and trade principles. We also hope our visitors can enjoy a fabulous array of stalls showcasing the work of local creatives from around Apokoronas. If you are a local arts and crafts practitioner and would like find out more, please get in touch.

 Get in touch

Whatever your specific requirements we’d love to hear from you. Please get in touch and we will get back to you as soon as possible. We apologise for our poor Greek language in advance we have been very busy building The Olive Ranch but fully intend to learn!

Website: www.theoliveranch.gr

Call: 0030 2821600413

Email: theoliveranch@mail.com