Αναζήτηση:
Επιλέξτε Γλώσσα:
ΜΕΝΟΥ

Αρχική

Σχετικά με την Κρήτη

Aνακάλυψε

Iστορία Ιστορία νησιού Αρχαιολoγικοί Χώροι Mυθολογία Αρχαίες γραφές Μινωικά Αθλήματα Πολιτισμός Ακαδημαϊκά & Ερευνητικά Ιδρύματα Μουσεία Αξιοθέατα Πολιτιστικό ταξίδι Παράδοση

Eξερεύνησε

Φύση Κλίμα και γεωγραφική θέση Χλωρίδα και πανίδα Αρωματικά φυτά Φυτά Προγράμματα «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ» και «GREEN KEY» Θάλασσα Παραλίες Δραστηριότητες Cretaquarium-Θαλασσόκοσμος Ενδοχώρα Φαράγγια Σπήλαια Ορεινά καταφύγια Διαδρομές Δραστηριότητες Σύλλογοι- Φορείς

Διασκέδαση

Εκδηλώσεις Ηράκλειο Χανιά Ρέθυμνο Λασίθι Ημερολόγιο εκδηλώσεων Νυχτερινή ζωή Ηράκλειο Λασίθι Ρέθυμνο Χανιά

Διαμονή

Ξενοδοχεία Βίλες Παραδοσιακά-Διατηρητέα Ενοικιαζόμενα δωμάτια Κάμπινγκ

Ταξιδεύοντας

Πριν ταξιδέψετε Ταξιδεύοντας προς Κρήτη Ταξιδεύοντας μέσα στην Κρήτη

Εναλλακτικός τουρισμός

Αγροτουρισμός Αγροτικές δραστηριότητες Αγροτουριστικές Μονάδες Θρησκευτικός ή Προσκυνηματικός τουρισμός Εκκλησίες και Μοναστήρια Παραδοσιακά Πανηγύρια Συνεδριακός τουρισμός Συνεδριακοί Χώροι Ξενοδοχείων Συνεδριακοί Χώροι Ιδρυμάτων- Επιχειρήσεων Γαστρονομικός τουρισμός Οικοτουρισμός Οινοτουρισμός Καταδυτικός Τουρισμός Εναλλακτικές Δραστηριότητες Ιατρικός Τουρισμός ή Τουρισμός Υγείας Αθλητικός Τουρισμός Ρομαντικός Τoυρισμός

Γαστρονομία

Συνταγές Με ελιές Σαλάτες Ψωμί και Ζυμαρικά Πίτες και καλιτσούνια Χόρτα και Λαχανικά Σούπες Όσπρια Σαλιγκάρια Ψάρια και Θαλασσινά Κρεατικά Γλυκά Πιστοποιημένες Επιχειρήσεις Εστίασης & Προϊόντα Κρητικά προϊόντα Ελαιόλαδο Αρωματικά φυτά Κρασί Κρητικό τυρί Φρούτα Ψωμί - Παξιμάδια Σταφίδα - Ξηροί καρποί Μέλι Λαχανικά Τσικουδιά ή ρακή Κρητική κουζίνα
THE ISLAND INSIDE YOU

Πριν ταξιδέψετε

Είναι πολύ εύκολο να έρθετε στην Κρήτη και να την εξερευνήσετε καθώς το νησί προσφέρει εξαιρετικές μεταφορικές συνδέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο. Εξίσου εύκολο είναι να ταξιδέψετε και στην ενδοχώρα της.

Γλώσσα

Η επίσημη γλώσσα είναι τα ελληνικά ενώ αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ρώσικα και άλλες γλώσσες ομιλούνται ευρέως κυρίως στα τουριστικά θέρετρα. Οι ξένοι επισκέπτες που προσπαθούν να μιλήσουν έστω και λίγες ελληνικές λέξεις ανταμείβονται με ζεστά χαμόγελα.

Θρησκείες- δόγματα

Στην Ελλάδα κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα της θρησκευτικής ανοχής και ελευθερίας. Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Υπάρχουν επιπλέον χώροι διεξαγωγής τελετών διαφορετικών θρησκειών.

Κλίμα - καιρός

Το κλίμα της Κρήτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της ελκυστικότητάς της. Είναι ήπιο μεσογειακό - ξηροθερμικό (υψηλή ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πολύ μικρές εποχιακές μεταβολές της θερμοκρασίας και έλλειψη ακραίων καιρικών φαινομένων).

Την άνοιξη οι θερμοκρασίες κυμαίνονται περίπου από 16°C  έως 24°C.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι μέσες θερμοκρασίες κυμαίνονται περίπου από 25°C έως 30°C,  με τις μέγιστες τιμές να αγγίζουν ακόμα και τους 40°C. Τα μελτέμια ωστόσο μετριάζουν τη ζεστή ατμόσφαιρα.

Το φθινόπωρο, η πιο ήπια εποχή στην Κρήτη, η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 13°C έως 20°C και ο καιρός είναι κατάλληλος για μπάνιο στη θάλασσα.

Ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου από 12°C έως 13°C. Γενικά, η ανατολική Κρήτη είναι πιο θερμή από τη δυτική, η νότια πλευρά του νησιού είναι πιο θερμή από τη βόρεια, το δυτικό τμήμα της Κρήτης έχει περισσότερη βλάστηση και στις ορεινές περιοχές ο καιρός είναι πιο δροσερός.

Ώρα

Ώρα Ελλάδος : GMT +2

Ώρες λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων

1. Δημόσιες Υπηρεσίες: Δευτέρα – Παρασκευή 7:30 - 15:00
2. Ταχυδρομεία: Δευτέρα-Παρασκευή 7:30 - 14:00
3. Τράπεζες: Δευτέρα - Πέμπτη 8:00 - 14:30 και Παρασκευή 8:00 - 13:30
4. Ωράριο καταστημάτων : είναι ανοικτά Δευτέρα και Τετάρτη: 9:00 - 15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9:00 - 14:00 και 17:30 - 21:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00. Στις τουριστικές περιοχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα καταστήματα έχουν ελεύθερο ωράριο.
5. Τα φαρμακεία αν και έχουν ελεύθερο ωράριο συνήθως λειτουργούν 08:00 με 14:00 τη Δευτέρα και την Τετάρτη. Την Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή είναι ανοιχτά και το απόγευμα 17:30 με 21:00. Υπάρχουν επίσης εφημερεύοντα φαρμακεία που είναι ανοιχτά όλες τις ώρες και τα σαββατοκύριακα. Θα τα βρείτε από τις λίστες που βρίσκονται στις πόρτες των φαρμακείων.

Εθνικές και τοπικές γιορτές – αργίες

Υπάρχουν δύο τύποι αργιών: εκείνες που εμπίπτουν την ίδια μέρα κάθε χρόνο και οι κινητές εορτές, οι οποίες εμπίπτουν σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρόνο.

1. Πρωτοχρονιά: 1η Ιανουαρίου
2. Θεοφάνεια: 6 Ιανουαρίου
3. Καθαρά Δευτέρα: 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα
4. Ημέρα της Ανεξαρτησίας και Γιορτή του Ευαγγελισμού: 25η Μαρτίου 

5. Πάσχα (Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα)
6. Εργατική Πρωτομαγιά: 1η Μαΐου
7. Πεντηκοστή: Γιορτάζεται 50 ημέρες μετά το Πάσχα
8. Κοίμηση της Θεοτόκου: Η 15η Αυγούστου
9. Εθνική Επέτειος 28η Οκτωβρίου
10. Χριστούγεννα: 25η -26η Δεκεμβρίου

Νόμισμα – συνάλλαγμα

Eπίσημο νόμισμα είναι το ευρώ (€). Κυκλοφορούν κέρματα των: 1, 2, 5, 10, 20 και 50 λεπτών και του 1 και 2 €. Τα χαρτονομίσματα κυκλοφορούν σε τιμές των 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 €. Πριν το ταξίδι σας επικοινωνήστε με την τράπεζά σας για να τους ενημερώσετε για τη χρήση πιστωτικής κάρτας και την ανάληψη χρημάτων. Σε όλες τις πόλεις του νησιού υπάρχουν πολλές τράπεζες με ΑΤΜ's και γραφεία συναλλάγματος.    

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ 

Διαβατήρια & Visa

Πληροφορηθείτε αν είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας και διαβατηρίου από τη χώρα προέλευσής σας και προβείτε έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΤ.

Ηλεκτρικό ρεύμα – Ηλεκτρικές συσκευές

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 230V AC (50Hz). Για να λειτουργούν σωστά και χωρίς προβλήματα οι συσκευές από τη βόρεια Αμερική χρειάζονται μετασχηματιστή και από την Αγγλία ειδικό προσαρμογέα. Βεβαιωθείτε πριν τη χρήση ότι οι ηλεκτρικές συσκευές που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε λειτουργούν σε αυτή την τάση.

Υπηρεσίες υγείας –ιατρική φροντίδα – ασφάλεια

Η Κρήτη διαθέτει πολύ καλά δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε σε ισχύ τα απαιτούμενα έγγραφα της υγειονομικής σας περίθαλψης. Οι επισκέπτες που προέρχονται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και επιθυμούν να έχουν την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας / European Health Card ή άλλο νόμιμο Κοινοτικό έγγραφο, που θα εκδόσει ο αρμόδιος ασφαλιστικός τους φορέας και με βάση το οποίο καλύπτεται μέρος ή το σύνολο των εξόδων νοσηλείας. Οι επισκέπτες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να έχουν την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη πρέπει να συμβουλευτούν τον ασφαλιστικό τους φορέα πριν ταξιδεύσουν.

Νερό βρύσης

Το νερό της βρύσης είναι ασφαλές για κατανάλωση, ωστόσο συνιστάται η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού.

Τηλεπικοινωνίες – περιοχές wifi – business centers για αποστολή φαξ, επιστολών, τηλεγραφημάτων

Η Κρήτη διαθέτει ευρεία κάλυψη δικτύων κινητής τηλεφωνίας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής πιστότητας στους χρήστες των τηλεφωνικών υπηρεσιών. Επικοινωνήστε με τον τηλεφωνικό σας πάροχο προκειμένου να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία διεθνούς περιαγωγής (roaming) στο κινητό σας.

Αν σκοπεύετε να μείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να κάνετε περισσότερες κλήσεις, ίσως είναι προτιμότερο να αγοράσετε μια ελληνική κάρτα SIM. Πηγαίνετε με το κινητό τηλέφωνο και το διαβατήριό σας σε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας όπου θα καταχωριστεί η νέα κάρτα SIM, μαζί με τον αριθμό της συσκευής σας και τις προσωπικές σας πληροφορίες. (Αδήλωτα τηλέφωνα δεν μπορούν να λάβουν ή να πραγματοποιήσουν κλήσεις).

Για να στείλετε γράμμα, καρτ ποστάλ, πακέτα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Τα γραφεία αυτά προσφέρουν επίσης υπηρεσία αποστολής φαξ όπως και τα περισσότερα ξενοδοχεία.

Αν θέλετε να συνδεθείτε στο ίντερνετ, μπορείτε να μεταβείτε σε τοποθεσίες που προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία: κοινόχρηστοι χώροι, ίντερνετ καφέ, αεροδρόμιο κ.λπ. Πολλά σημεία στην Κρήτη, ιδίως στις τουριστικές περιοχές έχουν wifi. 

Διεθνής κωδικός κλήσεων – κλήσεις από και προς Κρήτη

Ο διεθνής κωδικός κλήσης για την Ελλάδα είναι +30. Εάν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε μια κλήση από το εξωτερικό, θα πρέπει να καλέσετε +30, ακολουθούμενο από τον αριθμό τηλεφώνου. Εάν θέλετε να καλέσετε μια άλλη χώρα από την Κρήτη, πληκτρολογήστε 00 και στη συνέχεια τον κωδικό χώρας και τον αριθμό τηλεφώνου. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε κλήσεις από τηλεφωνικούς θαλάμους οι οποίοι λειτουργούν με τηλεκάρτες τις οποίες μπορείτε να τις προμηθευτείτε απο καταστήματα ΟΤΕ, περίπτερα, mini markets.

Γάμος στην Κρήτη

Άτομα διαφορετικής εθνικότητας από την ελληνική που επιθυμούν να παντρευτούν στην Κρήτη πρέπει να απευθυνθούν στους κατά τόπους Δήμους, όπου θέλουν να τελέσουν τον γάμο και να ενημερωθούν σχετικά με τα πιστοποιητικά που απαιτούνται. Δεν επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ατόμων ιδίου φύλου.  

Ταξίδι στην Κρήτη με το κατοικίδιο σας

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας με το κατοικίδιό σας, καλό είναι να ελέγξετε τους όρους του καταλύματος που έχετε επιλέξει και της μεταφορικής εταιρείας, αναφορικά με τα ταξίδια με κατοικίδια ζώα. Σύμφωνα με το Ν. 3170/2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους αρκεί να είναι δεμένος, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος, αν μας ζητηθεί. Σε περίπτωση επικίνδυνου ζώου απαιτείται φίμωτρο. Στον άρθρο 230, παραγρ. Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99) ορίζεται ότι: « Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων». Η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Κυνήγι και ψάρεμα στην Κρήτη

Πριν ταξιδέψετε ενημερωθείτε σχετικά με τη νομοθεσία που διέπει τις δραστηριότητες του ερασιτεχνικού ψαρέματος και κυνηγιού. Για πληροφορίες σχετικά με κυνήγι επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.ksellas.gr.

Η ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 373/85 (131 Α΄),καθώς και από τον Καν.(ΕΚ)1967/2006. Οι ερασιτέχνες αλιείς πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ατομική αστυνομική άδεια αλιείας που εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι ερασιτέχνες αλιείς που αλιεύουν από την ξηρά (άρθρο 232 Γενικός Κανονισμός Λιμένα).

Γυμνισμός στην Κρήτη

Υπάρχουν κέντρα παραθερισμού που σύμφωνα με τον Ν.1399/83 επιτρέπεται ο γυμνισμός.

Απαγόρευση καπνίσματος

Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους σύμφωνα με το Ν.3868/10. Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα μπορούν να διαθέτουν δωμάτια για καπνιστές.

Υπηρεσία που μπορείτε να απευθυνθείτε αν έχετε παράπονα για προσφερόμενη υπηρεσία

Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι από την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών κατά την παραμονή σας στην Κρήτη, απευθυνθείτε στα κατά τόπους γραφεία τουριστικής αστυνομίας και στον ΕΟΤ. Για καταχώριση παραπόνων ή καταγγελιών μπορείτε να συμπληρώσετε την ακόλουθη αίτηση και να την αποστείλετε στο mail: complaints@gnto.gr

Προξενεία ξένων χωρών στην Κρήτη

Επισκεφτείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες για:

1. Ξένες αρχές στην Ελλάδα και στην Κρήτη
 

2. Προξενικό Σώμα στην Ελλάδα και στην Κρήτη
 

Αριθμοί κλήσης έκτακτης ανάγκης & χρήσιμα τηλέφωνα 

Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας: 166

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία, Φαρμακεία, Γιατροί: 14944

Άμεση Δράση Αστυνομίας: 100

Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199

Άμεση επέμβαση Λιμενικού Σώματος: 108

Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης: 112
Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση τους πολίτες σε περιπτώσεις που χρειαστούν βοήθεια, σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τηλεφωνική κλήση απαντάει αμέσως εξειδικευμένο προσωπικό με το οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε σε μια από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες.

H κλήση από σταθερό, κινητό τηλέφωνο, τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή είναι χωρίς χρέωση. Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης λειτουργεί και στην Ελλάδα για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες της χώρας μας. Ο αριθμός λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας, ακόμη κι αν το δικό σας δίκτυο δεν λειτουργεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία, αρκεί να υπάρχει κάλυψη από άλλο δίκτυο.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Χρήσιμα τηλέφωνα σε όλη την Κρήτη δείτε ΕΔΩ

Πριν το ταξίδι

Διαμονή

Ταξιδεύοντας προς Κρήτη

Ταξιδεύοντας στην Κρήτη

 

Σχετικά με την Κρήτη

Η Κρήτη, το 5ο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, οριοθετεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Ο περήφανος και φιλόξενος κρητικός λαός φημίζεται για τον πολιτισμό, το καινοτόμο πνεύμα του, τις διατροφικές του συνήθειες. Η Κρήτη συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, το παλιό με το καινούργιο, την αρχαία ιστορία με τη σύγχρονη. Αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης. Είναι από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς τουρισμού προγραμματίζει και υλοποιεί δράσεις με γνώμονα την προβολή και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού, δημιουργώντας και βελτιώνοντας υποδομές και συναφείς υπηρεσίες.
 

Aνακάλυψε

Iστορία - Ιστορία νησιού - Αρχαιολoγικοί Χώροι - Mυθολογία - Αρχαίες γραφές - Μινωικά Αθλήματα Πολιτισμός - Ακαδημαϊκά & Ερευνητικά Ιδρύματα - Μουσεία - Αξιοθέατα - Πολιτιστικό ταξίδι - Παράδοση

Eξερεύνησε

Φύση - Κλίμα και γεωγραφική θέση - Χλωρίδα και πανίδα - Αρωματικά φυτά - Φυτά - Προγράμματα «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ» και «GREEN KEY» Θάλασσα - Παραλίες - Δραστηριότητες - Cretaquarium-Θαλασσόκοσμος Ενδοχώρα - Φαράγγια - Σπήλαια - Ορεινά καταφύγια - Διαδρομές - Δραστηριότητες - Σύλλογοι- Φορείς

Διασκέδαση

Εκδηλώσεις - Ηράκλειο - Χανιά - Ρέθυμνο - Λασίθι - Ημερολόγιο εκδηλώσεων Νυχτερινή ζωή - Ηράκλειο - Λασίθι - Ρέθυμνο - Χανιά

Διαμονή

Ξενοδοχεία Βίλες Παραδοσιακά-Διατηρητέα Ενοικιαζόμενα δωμάτια Κάμπινγκ

Ταξιδεύοντας

Πριν ταξιδέψετε Ταξιδεύοντας προς Κρήτη Ταξιδεύοντας μέσα στην Κρήτη

Εναλλακτικός τουρισμός

Αγροτουρισμός - Αγροτικές δραστηριότητες - Αγροτουριστικές Μονάδες Θρησκευτικός ή Προσκυνηματικός τουρισμός - Εκκλησίες και Μοναστήρια - Παραδοσιακά Πανηγύρια Συνεδριακός τουρισμός - Συνεδριακοί Χώροι Ξενοδοχείων - Συνεδριακοί Χώροι Ιδρυμάτων- Επιχειρήσεων Γαστρονομικός τουρισμός Οικοτουρισμός Οινοτουρισμός Καταδυτικός Τουρισμός Εναλλακτικές Δραστηριότητες Ιατρικός Τουρισμός ή Τουρισμός Υγείας Αθλητικός Τουρισμός Ρομαντικός Τoυρισμός

Γαστρονομία

Συνταγές Πιστοποιημένες Επιχειρήσεις Εστίασης & Προϊόντα Κρητικά προϊόντα Κρητική κουζίνα
Copyright © 2013 Περιφέρεια κρήτης - All Right Reserved Designed & Developed by Next Step
.